Улично изкуство възражда българско село

Знаете ли, че в България има едно малко китно селце, което е необикновено? Сигурно ще ме оспорите, че всяко населено място притежава собствен дух и се отличава с чар, което е факт. Но на колко селски улички можете да видите заедно Фидел Кастро, Бийтълс, Доналд Тръмп и бай Иван?

Предполагам се досетихте, че не става дума за реалните личности, а за техните изображения, които красят стените и дуварите в пловдивското селце Старо Железаре. От няколко години насам то се превърна в туристическа атракция за пътуващите към Хисаря и интересът към него не стихва.

За първи път разбрах за своеобразната арт галерия на открито от новинарските емисии, после от социалните медии, а след няколко месеца лично посетих селцето. Останах с много добри впечатления, защото вместо безсмислени графити и драсканици, улиците разказваха история. Красиви портрети на известни личности в компанията на жители от селото или класически произведения на изкуството като „Викът“ на Едвард Мунк.

Чувството е сякаш се пренасяш в един друг свят, по-красив и по-чист, който те вдъхновява. Навсякъде има хора, които отбиват колите си на пътя и спират, за да разгледат причудливите рисунки и да се снимат за спомен.

Веднага щом се прибрах потърсих повече информация за този феномен за мен и най-важното – кой е вдъхновител и създател на тази красота. Оказа се, че това са Венцислав Пирянков, чиито корени са от Старо Железаре, и съпругата му Катажина, която е полякиня. Венци е преподавател по рисуване в Полша и негови студенти творят по стените на селцето. Жителите, сред които доста възрастни хора, приемат този процес с усмивка. Защото селото им се възражда чрез изкуството и се пълни с живот.

Ами, така е! И аз го видях. Уличното изкуство е оставило своя отличителен белег. То не е прибрано в зали и галерии, а е цяло едно село, което носи своя почерк и не остава незабелязано.

Google+ Comments