Най-добрите филми в историята на киното – част 2

В предната статия в блога започнах темата за най-емблематичните и класически филми в историята на киното. Тъй като бях изключително вдъхновен и не ми бе достатъчна само една класация, реших да ви запозная с още няколко от любимите ми заглавия.

Аз пея под дъжда (1952)
Този филм е прекрасен израз на киното, който излъчва любов и преливаща радост. И заразява благодарение на своята музика и песни, които веднъж чути, остават в съзнанието. „Аз пея под дъжда“ е комедия, пълна с магия и усещане. А танцът, който разкрива движението със сочещия нагоре чадър, е перфектен образ на оптимизъм и щастие, символи и до днес.

Някои го предпочитат горещо (1959)
„Някои го предпочитат горещо“ е част от историята на киното и паметта на киноманите по целия свят. Експлозивна комбинация от гангстери и красиви момичета, комедия, блестяща и гениална заради всеки детайл. Голяма е заслугата на режисьора Били Уайлдър, който майсторски обединява блясъка и цинизма в един от най-добрите сценарии на комедия, писани някога.

Кръстникът (1972)
Истински шедьовър на киното! Семейна история за голяма трагедия, при която филмовият ноар достига до шекспировите резонанси. Филмът е придружен от митичния саундтрак на Нино Рота и именно той повлиява допълнително на усещанията. Чрез „Кръстникът“ режисьорът Копола критикува американската система, в която мафията намира убежище чрез корупция на сенатори, съдии и полиция.

Апокалипсис сега (1979)
Още едно отлично попадение на Копола. Филмът е екзистенциално пътуване към пропастите на лудостта и отчаянието. Войната е представена като мания, при която Уилард и Курц са две страни на една и съща монета. Неразривно във всяко отношение, това е непосилно (но прекрасно) кинематографично изживяване на ужаса и глупостта на войната.

Google+ Comments