Депеш Мод

През 1976 г. в английския град Базилдън пианистите Винс Кларк и Андрю Флетчър решават да създадат групата “No Romance in China”. Съвсем скоро обаче формацията се разпада.

След три години, през 79-та, Кларк се връща към идеята за собствена банда и заедно с китариста  и пианист Мартин Гор поставят началото на „French Look”. След като към тях се присъединява и Флетчър, решават триото да се казва “Composition of Sound”.

Малко по-късно веднъж и завинаги командата се именува “Depeche Mode” – така се казва френски магазин за модни дрехи от онова време.

Първоначално новата стара формация свири в жанра на китарния рок. Но през 1980-та, след като се оборудват с модерните тогава синтезатори, музикантите стават любимци на клубната сцена в Лондон. На едно от участията им в  “Bridge House Tavern” присъства Даниел Милър – продуцент и ръководител на прочутия лейбъл “Mute Records” и съвсем скоро сключва договор с групата. По това време вокалист на “Depeche Mode” е Винс Кларк, но през 1981 г. музикантите решават титуляр да стане 19-годишният тогава Дейвид Геън.

Първият голям успех и признанието от публиката идва с песента “Dreaming of  Me”, след нея музикантите записват сингъла “New Life”, който заема 11-то място в британския чарт. След няколко месеца групата пуска  и “Just Can’t Get Enough”, която влиза в топ 10, заемайки осмо място.

Дебютният им албум “Speak & Spell” се появява през ноември и също стига до десета позиция в английските класации.

Популярността на бандата расте – не само в Англия, но и в Европа. Песните им заемат. челните места в чартовете на Западна Германия, Швеция, Швейцария, Австралия.

Не закъснява признанието и на капризната американска публика – през 1984 г. сингълът им “Хората са хора”, посветен на антирасизма, достига впечатляващото 13-място в задокеанската музикална надпревара.

Достигнатият успех обаче се оказва блед в сравнение с фурора, който предизвикват албумът “Музика за масите”, разпродаден в милиони копия. Турнето по представянето му започва в Европа, минава през Япония и завършва в Америка на стадион  “Rose Bowl” в Калифорния пред 85 000 зрители.

Следват години на успешни албуми, милионни тиражи, хилядни концерти, десетки номинации и музикални награди, сред които и “Грамми”, които превръщат „Депеш мод” в eдна от най-успешните,  популярни и дълголетни групи на световната сцена.

Google+ Comments