Алтернативен рок

altВъпреки че днес е една изключително популярна музика, не е толкова лесно да се обясни какво точно е алтернативен рок. Даже и дълбоките познавачи на музикалните стилове, често влизат в спорове какво определение да се даде на това явление. Лесно е да разпознаем рапът или метъла. Но когато става въпрос за пъстра палитра от стилове, настроения, чувства и звуци, нещата не се поддават толкова лесно на обяснение.

Любителите на този стил твърдят, че е трудно той да бъде отнесен към нещо определено и конкретно, че събира в себе си всички възможности на съвременната музика. Някои се опитват да я опишат като музика нито тежка, нито лека, и бърза, и бавна, ту радостна, ту мрачна – общо взето, нещо като нищо подобно. Така или иначе, популярността на това направление расте постоянно, най-известните му изпълнители се числят към звездите, а то се счита за основно.

Как възниква?

В началото, това е музика на младите хора, които искат алтернатива на популярните мелодии, които текат по радиото, и се гордеят с това, че съзнателно странят от комерсиалната музикална индустрия. Изпълнителите не записвали клипове към песните си и не ползвали услугите на известни звукозаписни студиа. И темите им били не особено популярни – от тези, които никога няма да срещнете в първите 20 в класациите.

Безспорен факт е обаче, че на повечето от поклонниците на алтернатив рока се нравят именно съдържанието и смисълът на парчетата, не толкова самото звучене. В хитовете обикновено се пее за любов, в алтернативните творби – по правило за много по-малко възвишени чувства – объркване, отчаяние, сексуални желания. Едно обръщение към неразбраните, обидените и отхвърлените – възпяване на техните нерешени проблеми. И съвсем логично феновете на това течение  са основно млади хора, хора, които вярват, че никой не се интересува от тях, че никой не ги разбира.

Е, при това положение едва ли ще се обидят, че специалистите продължават да нямат ясно определение на любимата им музика. Пък и младостта май не си пада по вкарването в рамки.

 

Google+ Comments