Какво се прави при изгубена или открадната дебитна карта

Дебитната карта е огромно удобство за разплащания както в интернет, така и във физически обекти. Освен това дава достъп до парите в сметката ви. Но какво се случва, ако пластиката бъде изгубена или открадната? Необходимо ли е да уведомите финансовата институция, която е издала? Колко време отнема блокирането? В следващата статия ще разберете как се процедира в такива ситуации.

Какво се прави при изгубена или открадната дебитна карта?

В момента, в който установите, че банковата ви карта липсва, е важно да се свържете с банката-издател колкото се може по-бързо, за да я блокират. Обикновено има няколко начина, по които можете да направите това. Най-бързият е по телефона, но може да изпратите имейл или да пишете в чата на официалния сайт на институцията. При обаждането служителите ще искат да разберат повече за обстоятелствата около изчезването на пластиката, както и вашите данни, за да са сигурни, че става въпрос именно за вас. На някои места ще ви попитат за ЕГН, докато в други искането на този вид информация по телефона е забранено. Проучете как процедира вашата банка, за да сте наясно. Най-сигурният начин е вие сами да блокирате картата си, ако имате такива правомощия. За целта се налага да ползвате интернет банкиране. Трябва да влезете в акаунта си през телефона или на компютър и да отидете на секцията с всички карти. Оттам избирате тази, която е изгубена, и я блокирате. Такава опция предлага най-новата дебитна карта на tbi bank – neon. Тя е свързана директно с вашата сметка в банката и може да се ползва изцяло дигитално, в случай че пластиката не е у вас точно в този момент. Ако пък стане така, че загубите физическата карта, лесно и бързо можете да влезете в мобилното приложение и да я блокирате само с няколко клика.

Така ще сте сигурни, че никой няма да се възползва неправомерно от средствата ви, докато сте в процес на уреждане на нова пластика. Не е наложително да се свързвате с някой в отдела за обслужване, защото контролът е във вашите ръце. Но ако след това желаете нова карта, ще се наложи да попълните съответното заявление в избран от вас офис на банката.

Как се процедира, ако картата е задържана от банкомат?

Има няколко причини, поради които банкомат може да „глътне“ картата ви. Първата е ако срокът ѝ е изтекъл. Втората е ако сте си забравили пин кода. При грешно въвеждане на този код три пъти, е възможно някои банкомати да ви „конфискуват“ картата. И третият вариант е когато след ползване на банкомата, се забавите да извадите дебитната карта от устройството. Тогава банкоматът автоматично я смята за забравена и я задържа.

Независимо от причината, когато се случи това, имате два начина на действие. Ако банкоматът е в банков клон и ситуацията се разиграе в работно време, трябва незабавно да уведомите служител на въпросното учреждение. Ако това е обслужващата ви банка, те ще ви поискат документ за самоличност и ще ви помолят да попълните формуляр. След това ще ви върнат картата.

debitna karta v ryka

Но ако това е друга банка, тя може да ви откаже съдействие. В такъв случай трябва да се свържете с вашата банка и да обясните ситуацията. Те ще блокират пластиката временно от съображение за сигурност. След като си я получите обратно, трябва да им се обадите отново, за да я разблокират. Другият вариант е да преиздадат картата. Някои банки директно процедират така.

Обърнете внимание, че понякога тази ситуация може да бъде избегната, като настинете бутона „Отмяна“ на банкомата. Случва се системата да блокира и избирането на този бутон може да ви помогне да си върнете картата. Ако обаче тази опция не сработи, ви остават горните два варианта.

Дължи ли се такса за преиздаване на дебитната карта?

Когато се налага картата да се преиздаде преждевременно, защото е била загубена или открадната, тогава се дължи такса. Всяка банка сама определя цените си. Ако картата е автоматично преиздадена поради изтичане на срока, повечето финансови институции не таксуват клиентите.

Google+ Comments