Съвети за ефективна работа на климатика през лятото

През лятото най-важния уред у дома ви безспорно е климатикът. С негова помощ поддържате температурата в помещенията в комфортни граници, дори когато навън времето е много горещо. Със сигурност е добра идея да обръщате внимание на какъв климатик взимате за дома или офиса си, както и какви практики прилагате при използването му за максимално ефективна работа.

На Eclima.bg ще откриете последни модели инверторни климатици на цени, които отговарят на всеки бюджет. С безплатна доставка и експертен монтаж, може да сте сигурни, че ще посрещнете горещите температури на лятото подобаващо.

Колкото до експлоатацията на климатика, трябва да имате предвид следните доказани във времето практики:

Почистване и смяна на филтри

Една от редовните задачи, на която трябва да обръщате особено внимание по време на най-активния сезон за ползване на климатик, е именно почистването на филтрите. Ако филтрите натрупат твърде много прах и други замърсители, това ще окаже неблагоприятно въздействие на работата на климатика и качеството на въздуха в помещението. Най-добре е да отделите филтрите от вътрешното тяло, да ги измиете с хладка вода и мека гъба, след което да ги оставите да изсъхнат. Върнете ги на място, когато са готови, и може да пуснете климатика на пълни обороти отново. Ако филтърът има повреда, той трябва да бъде заменен.

настройване на климатик вкъщи

Планирайте профилактика на климатика преди най-топлите месеци

Важно е поне веднъж в годината да се извършва професионална профилактика на климатика. Това включва цялостна проверка на системата от професионален техник. Той ще измери нивата на фреон в системата и ще ги допълни при нужда, ще почисти външното тяло, ще направи щателен оглед на всички части от климатика, за да се увери, че всичко е наред. Така ще сте спокойни знаейки, че вашият климатик е готов да посрещне предизвикателствата на горещото лято.

Не отваряйте вратите и прозорците твърде често

Инверторните климатици са много добри в това да поддържат температурата в помещенията според вашите желания. Но дори те няма да могат да се справят с тази задача, ако постоянно вкарвате горещ въздух отвън през вратите и прозорците. Да, проветряването на помещенията е важно. Но най-добре да го правите по-рядко през деня, и предимно през нощта или рано сутринта, когато температурата навън не е достигнала своя максимум. В противен случай вашият климатик ще се затормози излишно.

Пуснете щорите и завесите през деня

Количеството слънчева светлина, която влиза отвън, влияе на температурата в помещенията у дома ви. Затова е добра идея да пускате щорите и да дърпате завесите през часовете от деня, когато слънцето пече директно към тях. По този начин ще увеличите ефективността на климатика и ще поддържате стаите хладни.

Уверете се, че няма нищо около вътрешното и външното тяло

Въздушният поток около вътрешното и външното тяло на климатика трябва да е свободен. Това означава, че нищо не бива да пречи на климатика да вкарва въздух в помещението, както и да работи ефективно чрез външното тяло. Необходимо е почистите всички отпадъци, мебели и предмети от зоната около двете части на уреда.

Ползвайте интелигентен термостат

Ако искате да подобрите енергийната ефективност на климатика, най-добре е да използвате модел с интелигентен термостат. Той позволява да зададете график, според който климатичната система ще регулира температурата според вашите нужди. Например, докато сте вкъщи, може да настроите климатика на 24-25 градуса по Целзий, което е добра препоръчителна стойност през лятото. Докато ви няма, температурата може да се повиши, като по този начин климатикът влиза в по-ефективен режим на поддържане на температура, без да се налага да работи усилено без причина.

Използвайки тези добри практики в охлаждането на дома ви през лятото с инверторен климатик ще може да държите температурата в комфортни граници максимално ефективно.

Google+ Comments