Оазисът на Лозен и иновациите на Насекомо

Лозен е едно от чаровните села до София, сгушено между планината и големия град. Добрата му локация го прави все по-привлекателно за младите, но и за вече улегнали семейства. От жителите му съм чувал, че прилича на оазис. Като човек, който е минавал оттам, мога да споделя, че наистина Лозен е спокойно място. Заслужава ли си човек да заживее за постоянно там?

Това е чудесна идея, ако обичате честите разходки из планината. Край селото има няколко еко пътеки, които бързо ще ви отведат на чист въздух. Най-известният маршрут е до Лозенския манастир „Свети Спас“ – малък, но изключително поддържан и китен манастир. Ще ви привлича всеки уикенд за пречистваща почивка. Друга дестинация е връх Половрак, откъдето се откриват невероятно красиви гледки.

За мен отправна точка за избор на най-доброто място за живеене е големината на парцелите и регулацията на имотите. Лозен е най-близкото до столицата село и притокът на нови и нови жители постепенно променя облика му. Всъщност, това място съчетава, все още успешно, духа на българското селце със самочувствието на градската култура.

От значение в случая е и възможността за работа на локално ниво. Всъщност до селото не липсват промишлени предприятия и производства – за ядки, метални конструкции, ролетни щори и услуги в различни сфери. В землището на Лозен, на около километър от първите къщи, се намира и иновативна фабрика със странното име Nasekomo. Дейността ѝ е не по-малко интригуваща. „Насекомо“ се занимава с отглеждането на черна муха войник, известна на света като black soldier fly. Тя вирее в екзотичните топли страни, където се развъжда в открити ферми от типа на BSF farm. Но в европейските ширини и особено в България това е невъзможно. И ето че за целта са развити иновации, свързани както с оборудването, така и с продукта. От „Насекомо“ са инвестирали в AI и роботизиране на производството, като от там твърдят, че се стремят да бъдат иноватори в сектора в световен мащаб.

Ето как Лозен се оказва избор и на „Насекомо“ като бизнес локация. Дали това ще помогне на селото? Много е възможно. Нейните създатели – французинът Ксавие Марсенак, който от над четвърт век живее в страната ни и развива бизнес заедно със съпругата си и съдружниците им – Селин и Марк Болар, също французи, реализират мечтата си за иновативен, но щадящ природата бизнес.

При това са много убедителни. Само една среща с тях бе достатъчна, за да видя бъдеще в бизнеса с протеини от насекоми и смятам, че те са една от модерните алтернативи, които могат да привлекат млади и иновативни хора в Лозен.

Сигурен съм, че с течение на времето ще открия още вдъхновение в локацията.

Google+ Comments