По-малко „ябълки“

Време е за нов световен ред и за промени в икономиката. Докато обаче това се случи, ще има много нестабилност. Ние вече я усещаме чрез инфлация и доста високите цени за стоки от първа необходимост. А какво остава да говорим за по-скъпите артикули – предстои ли спад на пазара на луксозните стоки? Отговорът е да и ще си проличи дори в продажбата на мобилни телефони.

Честно да ви призная, бях изненадан от изявлението на Apple, което направиха съвсем скоро. Позовавайки се на данните на пазара, на процента инфлация и на войната в Украйна, от компанията са направили преизчисление на планираните продажби и на производствените мощи. Точно затова ще намалят значително устройствата, които ще се предлагат в световен мащаб.

Ако трябва да говоря в цифри, то продажбите на iPhone 13 и SE ще бъдат редуцирани с 2 до 3 милиона. Безжичните слушалки Air Pods ще намалят производството си с 10 милиона за годината, тъй като търсенето драстично се е свило. Засега няма да им промяна в бройките за година на MacBook и iPads.

Изводът, който мога да си изведа, е, че щом една много милиардна компания като Apple са решили да променят производството си, защото знаят, че пазарът ще се промени, то какво остава за малките бизнеси. Съветът ми е всички да се настроим, че ни очаква тежка година. И в най-добрия случай, дано да е само една.

Въпреки че не се знае след няколко месеца каква ще е покупателната способност и какво ще има на пазара, аз мисля, че не трябва да се прибързва с покупките. Ние хората има способността като чуем, че нещо се ограничава, да направим всичко възможно да го имаме. А дали ни трябва наистина?

Google+ Comments