Джанис Джоплин

Джанис Джоплин е първата дама в рока, но е много съмнително дали този факт някога ще стане коз в ръцете не феминистките – като първата жена космонавт или президент. Нейният глас като че ли стърже по тъпанчетата ни и тези стърготини остават там завинаги. И е доста странно да говорим за нея в минало време, защото виртуалната мрежа е пълна с песните й, с портретите й, с автографите й.

Според легендата мойрите, богините на съдбата, плетат нишката на човешкия живот, докато нишката не се скъса. Ако това е така, то при появата на белия свят на певицата с неповторим глас, мойрите са държали в ръцете си не нишка, а стоманено въже… Това се случва на 19 януари 1943 г. нефтодобивния град Порт Артур, в Тексас. Дженис е първото дете в семейството. Майка й работи в бизнес колеж, а баща й – в консервен завод. За бъдещата кралица на блуса семейството й е сравнително богато, а детството й – безгрижно и безоблачно. А както е известно, за да пееш добре блус, трябва да си черен и беден.

Още от малка Джоплин извиквала възторг у родителите си с артистичните си възможности – но той май е всеобщ, когато става въпрос за деца на нейната възраст. Иначе съхранените й от този период рисунки показват, че тя би могла да стане и доста талантлив художник.

Само след няколко години обаче тя осъзнава, че вече не извиква умиление – проблемите с кожата, неизразителните й черти на лицето, както и наднорменото й тегло, я превръщат в грозното пате. Започват подигравателните забележки на съучениците й, които ще я съпътстват до завършването на училището. Градчето, в което живее бъдещата звезда, е толкова малко, че на практика е невъзможно да се скрие. Училищните подигравки я преследват и извън стените на училището. Някога общителното дете завинаги се затваря в себе си. Тя започва да ненавижда огледалата и получава страшни комплекси по отношение на външността си. Именно тези обстоятелства обаче започват да формират личността, която целият свят познава под името Джанис Джоплин.

Певческата си карира тя започва в тексаските кънтри и уестърн клубове. Малко по-късно я забелязва Чет Хелмз – бъдещ неин продуцент и добър приятел – и й предлага да се присъедини към санфранциската група Big Brother And The Holding Company. Влизайки в групата, младата надежда веднага взима решение да се присъедини към местната хипи комуна. Big Brother заедно с новата си вокалистка бързо привличат вниманието на Columbia Records и през 1967 г. на бял свят се появява първият им албум, който доста бързо достига до челните места в класициите, а певицата добива статута на национална знаменитост.

Именно в тези години тя осъзнава, че външният й вид не й пречат да се ползва с успех сред представителите на мъжкия пол. Шеметният успех и постоянно растящата слава създават около Джанис силно магнитно поле. Заедно с алкохола и хероина това, изглежда, е бил един друг допинг за нея. Сред мъжете, с които е била близка, могат да бъдат изредени много култови имена – свързват я с Джими Хендрикс, с Джим Морисън… С две думи – животът бил прекрасен, особено след поредната доза. Само че много скоро това, което тя смятала за собствената си свобода – сексът, наркотиците и алкололът – я превръща в своя пленница.

Така се стига до фаталната убийствена доза – на 4 октомври 1970 година тя умира в холивудски хотел след поредната порция наркотик, купена от непознат дилър, която се оказва няколко пъти по силна. Умира на точно на 27 и влиза в печално известния Клуб 27 – на талантливите певци, отишли си на тази възраст. Печален – но пък безспорно с възможно най-добрата и талантлива компания.

Google+ Comments