Неугасващата звезда на френската естрада

Повече от 30 години Клод Франсоа не е между живите, но продължава всяка година да продава около половин милион дискове. Той се превръща в краля на френското диско. Неотделима част от неговия успех са трудолюбието, предприемчивостта и постоянният му стремеж към съвършенство. Той е недоволен и от гласа си, и от начина, по който изглежда, но довеждал до истински екстаз хиляди фенове. Песента му Comme d’habitude има над трийсет кавърверсии, в това число и от Франк Синатра. В действителност малцина знаят, че My Way е версия на прочутия френски хит.

Френските слушатели за първи път чуват името му в началото на 60-те години на миналото столетие и до момента много радиостанции продължават да излъчват неостаряващия му хит, който в превод означава Както обикновено.

Роден в семейство на хора с отношение към музиката, Клод има едно безгрижно и щастливо детство. През 1956 година баща му заболява и на младежа му се налага да започне работа като банков служител. От началото обаче той гледа на това си занимание като на нещо временно, начин да изкара прехраната на семейството си.

И в крайна сметка любовта към музиката, а и талантът му надделяват и той се включва в оркестъра на Луи Фрозио. Кариерата му на певец по нощните клубове съвсем не го удовлетворява, световната сцена го привличала като магнит. Но като начало решава да покори Париж. Точно по това време в световната музика се случват големи промени – американския рокендрол буквално взривява френската естрадна музика. Туистът и джайвът са в пика на популярността си. Култово за младежите става предаването “Здравейте, приятели”, в което на френски се изпълняват знаменити световни шлагери. Младият и амбициозен изпълнител се опитва бързо да намери ниша в тази среда. Първата му плоча, записана през 1962 г. под псевдонима Коко, обаче се превръща в голям провал.

Но неуспехът не го срива. Той е решен повече отвсякога да постигне мечтата си – световна слава. И тя не закъснява – идва с песента Belles belles belles. Когато тя прозвучава в “Здравейте, приятели”, всички разпознават в него голямата звезда. Още през лятото на същата година песента вече оглавява всички класации. И започва истинската кариера на знаменития Клод Франсоа.

Google+ Comments