Ще се изплати ли панелката в София?

Все по-често чувам колко е изгодно да си купим жилище, което да отдаваме под наем и да имаме сигурни доходи. Дори обаче и да не се печелят пари, пак си на далавера, защото теглиш кредит за недвижим имот, а вноските за него погасяваш с евентуалния наем от уж постоянни наематели. Накрая хем имаш апартамент, хем не си усетил, че си го купил. Дали обаче сметките излизат верни и за колко време е възможна възвръщаемостта на подобна инвестиция?

Аз направих груби изчисления спрямо състоянието на имотния пазар в момента. В столицата ни закупуването на панелно жилище, е средно 2000 евро на квадрат. Тоест апартамент за двама от две стаи или 45 квадрата, ще струва 90 хил. евро. Много са! Но лошото е, че това не е цялата му сума. Има плащане на данък придобиване от 3% от цялата сума, комисиони за брокера, такси по сделката на прехвърляне. Чрез всички тези добавки, цената скача с още 10 хил. евро.

Получиха се красивите 100 хил. евро. Ако ги имате кеш, то инвестиция със среден наем по 300 евро на месец и 3600 на година, ще се изплати за 28 години. Но тук не се включват месеците, в които в апартамента няма да има наематели или за първоначалния и последващите освежителни ремонти и смяна на мебелировката. Тогава годините се увеличат.

Любопитно е, че ако не разполагате с всички пари накуп за закупуване на панелката, то ще трябва да изтеглите поне 70 хил. евро кредит. С връщането му от наеми за над 20 години, лихвата ще увеличи сумата с поне още 30 хил. лева. В такъв случай инвестицията в апартамент ще започне да работи за вас едва след 32 години. Доста са, нали?

Всички тези доводи и сметки ме накараха да се замисля. Ако не се нуждая от дом за мен, не бих сложил всичките си пари в нещо толкова бавно връщащо ми ги. Пък и сега стойността на апартаментите е много висока, след няколко години може да е наполовина. А представете си след три десетилетия. Дали тогава първоначалната инвестиция ще е рентабилна – риторичен въпрос…

Google+ Comments