Дигитализация в бг администрацията

Едно от най-неприятните неща в нашата страна е бюрокрацията и тромавата администрация. Всеки от нас се е сблъсквал с регистрирането на автомобил, смяна на адресна регистрация, плащане на данъци и т.н. Ясно е, че плащанията и подаването на заваления са свързани с много опашки и загубено време. Но не трябва да сме такива песимисти, защото има лека светлина в тунела.

От мой приятел, който това лято се ожени, разбрах, че вече в Пловдив и София услугата по заявяване желание за сключване на граждански брак се извършва онлайн. А още по-изненадващото е, че не трябва да ходиш изобщо до обредния дом, защото може да платиш и онлайн. Жив да не бях докъде стигнахме!

Проверих информацията и се оказа, че от около две години в Пловдив е валидна услугата, а в София е само от една. Тя е като продължение на вирусните обстоятелства и е крачка напред към модернизацията. Четох още, че скоро предстои и Бургас да се включи в онлайн сключването на бракове.

Според мен всяка голяма община в страната трябва да предприеме подобна крачка. Колкото и да пишат, че българите не правили сватби, аз съм на мнение, че през последните години все повече двойки подписват. Даже мога да кажа, че го правят и в малките населени места. А причините – заради разположението на даден комплекс, в който ще празнуват или просто защото им излиза по-евтино.

Все пак сключването на граждански брак е веселба и емоциите около този момент трябва да са положителни. А сигурен съм ще са още по-приятни, ако си спасим срещите със сърдитите лелки, които обслужват на ден десетки като нас. Не е ли така?!

Google+ Comments