Развитие на игралната индустрия през 2023 според Мило Борисов

Сега е идеалното време! За какво ли – за прогнози и насоки, които ще ни помогнат за живота ни през 2023 година. Избрах темата за посоката на развитие на хазартната и игралната индустрия, тъй като тя е пряко свързана с покупателната способност на населението и със статуса в социалния живот.

За да не ви давам само мои съждения, подкрепих теорията си с думите на доайена на онлайн и офлайн казината в България – бизнесмена Мило Борисов. Той развива успешно вече няколко десетилетия своите компании СиТи Гейминг и Телематик Интерактив България, както и дъщерните дружества на още 3 континента. Също така държи лицензите на едно от големите онлайн казина в страната – Palms Bet. На база практичния си опит, Борисов е точният човек за адекватен анализ за развитието на бизнеса. Точно затова го избрах.

Към момента на родния пазар има не малко онлайн и офлайн платформи за залози, което говори за добро внедряване и развитие на хазартната индустрия в страната. Но поради динамичните световни събития през последните близо 3 години, се дава интересна посока на игралния бизнес, в който несъмнено онлайн измества традиционното, дори в България. Хареса ми прогнозата на Мило Борисов, която включва обосновка от няколко важни течения и причините за тях, които правят сектора конкурентен и модерен. Ето ги!

Първото направление, в което се впуска хазартната индустрия, е технологичното. То се зароди поради няколко фактора. Единият е бурното развитие на мобилни приложения и мобилни устройства, които са свързани в онлайн сферата и вече са част от ежедневието. Точно затова модерният отговор на бъдещето и игралната индустрия е внедряването на гейминга в достъпни платформи. А те от своя страна гарантират бързо потребление, бърз растеж и бързи печалби. Второ направление е развитие на игралната индустрия като забавление или казано по съвременен начин – като част от „ентъртеймънта“. Тази тенденция се налага от младата аудитория, която гледа на хазартните игри не само като на залози, а като дизайн, модернизация и дори като персонал, който забавлява публиката.

Според Мило Борисов фактът, че все още има рестрикции за социални контакти в някои азиатски страни, означава, че несъмнено и в близките години това ще рефлектира върху бизнеса. Значително ще се промени географията му заради затваряне на физически обекти, което пък ще даде още по-бурно развитие на софтуерните решения, на технологията и интернет. А те ще ускорят процеса на затвърждаване на позициите на онлайн хазарта и гейминга, както и свръзката им с други онлайн сфери като банковата например.

Логично мога да изведа, че пътят на развитие следва, че онлайн ще продължи да нараства, а традиционният бизнес ще се движи с по-забавени темпове. Все пак той е обвързан с помещения, инвестиция със съоръжения.

Точно тук си мисля, че и ние българите ще успеем да изградим добри традиции в хазартната индустрия онлайн, тъй като в сраната ни има множество специалисти, разработващи софтуерни решения. Изводът вадя и от последната Източноевропейска конференция на игралната индустрия, в която участваха множество родни и международни компании. От комуникацията с тях установих, че България е хъб за гейминг бизнеса, а на пазара има редица фирми, които аутсорсват кадри именно от страната ни.

Още един фактор, който несъмнено ще повлияе на пазара, е зараждащата се тенденция за листване на акции на Българската фондова борса на компании от игралния сектор. За момента пионер тук е Телематик Интерактив България АД, като идеята е реализирана чрез Мило Борисов. Именно следващият оповестен ход на фирмата – листване на борсата във Франкфурт, показва и конкурентоспособността на страната ни на международно ниво. По този начин ще се достигне до нови свежи инвестиции, както и сливане с по-малки бизнеси в сферата, придобиване на повече акции и развитие на бизнеса във и извън Европа. Целта е да се надмине органичният растеж, натрупан до тук, и да се предприеме по-експанзивен ход, който ще даде възможност за придобиване на нови компании и операции на нови нишови пазари. Точно затова очаквам скоро и други хазартни компании в България да се ориентират в тази посока. Но времето ще покаже.

Всъщност, моето виждане, а и това на експерти като Мило Борисов, е, че следващата година ще е икономическа спирала. Тя ще е различна на глобално ниво и промените от нея ще се отразят във всички държави. Очертават се предизвикателства като растяща инфлация, овладяване на изравняването на цените на евро и долар, конфликтите между различни страни. А всички тези икономически сътресения показват, че няма как има ясна индикация за развитие на индустрията, било то и игралната. Единственото, което трябва да знаем, е, че е необходим оптимизъм, защото хазартната и гейминга са живи, съставени от реални хора. А това е основният фактор, който доказва, че има потенциал за гъвкаво развитие във всяка една обстановка и ситуация.

Оставям ви и линк с видео и още прогнози от Мило Борисов:
https://www.youtube.com/watch?v=H89BPabTREE&ab_channel=BetNews%E2%80%A4bg

Google+ Comments