Хроничен стрес – имам ли го?

Хроничният стрес е сериозно състояние, което може да има отрицателен ефект върху физическото и психическото здраве на човек. Всеки от нас може да изпита стрес в определен момент, но когато той се проявява продължително време и става перманентен, тогава е пагубен. При вас има ли го? Ако не знаете как да отговорите, то ето някои основни признаци, по които да го познаете.

Физически симптоми
Хроничният стрес може да доведе до проява на физически симптоми и влошаване на цялостното здраве. Такива са често главоболие, напрежение в мускулите, болки в гърба, нарушения на съня, умора и намалена енергия, промени в апетита, гадене или диария. Възможно е също да се появят проблеми с имунната система, като и наличие на по-чести инфекции, настинки и грипове.

Емоционални симптоми
Когато стресът присъства регулярно, то той предизвиква и емоционална нестабилност и честа промяна на настроението. Хората, страдащи от хроничен стрес, обикновено се чувстват депресирани, раздразнителни, агресивни или постоянно тревожни. Могат да се проявят и други симптоми, свързани с намалена мотивация, изолация или непрестанно изпитване на неудовлетвореност.

Когнитивни симптоми
Хроничният стрес може да влияе на когнитивните функции и способността за съсредоточаване и вземане на решения. Хората, които са подложени на него, обикновено изпитват затруднения с паметта, забравят, затрудненият се изключително при взимането на решения и имат намалена продуктивност. Хроничният стрес повлиява негативно върху въображението и креативността, често ги блокира и създава усещане за отчаяност.

Социални симптоми
Хората с хроничен стрес могат да имат затруднения в поддържането на здрави междуличностни връзки. Обикновено те се чувстват изолирани, избягват социални събития или не комуникират. Те се затварят в себе си и оттам развиват останалите симптоми, които споменах по-горе.

Google+ Comments