Раждането на неповторимите Queen

По времето, когато “Куин” се появяват на музикалния небосклон, светът все още боледува от бийтълсманията, от манията по бунтарите от “Ролинг Стоунс” и по философията на “Пинк Флоид”. Което обаче не пречи на групата да яхне вълната и да запали своята звезда.

На Queen e съдено да стане най-успешната британска рок група за последната третина на 20 в. За това свидетелстват продадените по цял свят повече от 300 милиона копия от техните албуми и още по-голям брой на тези, които и до ден днешен слушат песните им, наслаждавайки се на неповторимия им стил и маниер на изпълнение.

“We Are the Champions”, “The Show Must Go On”, “Bohemian Rhapsody”, “Innuendo”, “We Will Rock You”, “Radio Ga Ga” – има ли някой любител на музиката, който да не знае тези изключителни песни, които направиха от групата култ и еталон. Те стават новатори и в производството на клипове, прилагайки за първи път специални ефекти и нови методи при монтажа.

Историята на бандата започва от студентския колектив “1984”, в който участвали слушателите от колежа по изкуствата в Илинг – Браян Мей и Тим Стафел.

В далечната 1967 г., увлечени от творчеството на своя сънародник Джордж Оруел, те дават на своята група име в чест на прочутия му роман антиутопия. След като около година се изявявали под това име пред състудентите си, те дават на формацията ново име – Smile. И решават, че искат да се разрастват. На обявата им за барабанист откликва Роджър Тейлър, който учи за стоматолог. Удава им се да договорят да участват като подгряваща група на концертите на Пинк Флоид. Първата стъпка към музикална кариера била направена, но по това време неочаквано групата решава да изгони Тим Стафел. Наложило се срочно да му търсят заместник. Предложили прослушване да мине съседът му по стая Фарук Булсар. Той неведнъж присъствал на репетициите, но никога не давал вид, че може и иска да пее.

Оказва се, че Фарук, когото още в английския интернат в Бомбай наричали Фреди, имал ясна представа за това, как трябва да се държи на сцената, как да представи гласа си и най-важното – как да организира работата на целия колектив.

Така започва раждането на неповторимите Queen.

Google+ Comments