Пеги Ли – име на цяла епоха

Франк Синатра казва за нея: впечатляващият й талант трябва да се изучава от всички вокалисти, кралското й присъствие е чиста елегантност и очарование. А критиката я нарича продукт на ерата на бигбендовете.

Предците на Пеги са родени в Швеция и Норвегия, а бъдещата знаменитост се ражда в Джеймстаун, Северна Дакота, през 1920 г. и получава името Норма Делорис Егстрьом. Тя е седмото от осемте деца в семейството. Майка й умира, когато е само на четири години. Баща й работел в железниците и децата научават аритметиката, като броят бучки въглища.

Пътят й от Северна Дакота до звездата на групата на Бени Гудман съвсем не е лек. Тя никога и никъде не е учила музика. Въпреки това, когато е само на 16 г. тя се отправя на първото си турне с оркестъра на Джек Уордлоу. По това време суингът царува в танцувалните зали, клубовете и лоби баровете на хотелите, непрестанно звучи и по радиото. Именно това я подтиква да започне работа като певица в радиостанцията WDAY в родния си щат, именно там получава й артистичното си име.

Перспективите пред младото момиче се проясняват още повече, когато се отправя към Минесота и започва да пее в ресторанта на “Радисън”. По същото време успява да блесне и в една радиопостановка, а също и да се присъедини към групата на Сева Олсен. След три месеца с 18 долара в джоба потегля за Калифорния. За съжаление морският въздух не й понася особено добре – започват ангина след ангина и сериозни проблеми с гърлото. И след като една нощ едва не се задушава, се налага да се подложи на операция. Никой не дава гаранция за това, че ще се възстанови напълно и че отново ще може да пее, но става чудо – тя не само не губи гласа си, но и се сдобива с нов – дълбок и хриплив, глас, който ще й помогне да намери работата, за която е мечтала.

След този подарък на съдбата идва и друг – съдбоносната среща с Бени Гудман в чикагския хотел Амбасадор и поканата му да стане вокалистка на групата му. През 1942 г. тя записва първия си хит – Why Don’t You Do Right, следват още много хитове и концерти, за да стигне до определения като една от най-добрите джазови певици на Америка и най-добрата вокалистка на бенд.

Google+ Comments