Parov Stelar Band – eлектро суинг по австрийски

След слабо познатата у нас група Onda Vaga днес продължавам да ви запознавам с не чак толкова популярни – все още  – групи, но пък за сметка на това стойностни. И в музиката, както в повечето сфери на изкуството, комерсиализмът винаги е изключително пробивен и не винаги най-известното е мерило за качество.
Днес ще ви разкажа за един набиращ популярност австрийски бенд – Parov Stelar. Предполагам, че повечето от вас, макар и изкушени от хубавата музика, чуват това име за първи път, затова, освен че ще ви представя групата накратко, горещо ви я препоръчвам. Защото творчеството на австрийците притежава една удивителна универсалност – приятно е за слушане, когато отпускате в къщи – толкова умерени и приятни са парчетата им, че няма да ви приспят, но няма и да ви напрегнат; ненатрапващ се фон за офиса; но безспорно най-специални впечатления от тази музика ще получите, когато я слушате на концерт.
Parov Stelar е творчески псевдоним на талантливия музикант Маркус Фюдерер, роден през 1974 г. в австрийския град Линц. След успешна солова кариера, той решава да сформира колектива, с който днес успешно гастролира по целия свят. Преди да се захване с новия проект, лидерът на бандата пише и издава музика за световноизвестни музикални компании, сред които Съншайн Ентърпрайсес, Аурис и др.
Формацията е наистина един уникален организъм. В нейните пиеси се преплитат различни стилове и направления: джаз, ню джаз, брейкбийт, дийп и тек хаус, хип-хоп, макар че в последно време стилът им все повече се отнася към елекро суинга.
За последното увлечение на групата Фюдерер споделя: „Никога не съм имал силна страст към електроннат музика (интересно твърдение, като се има предвид, че той е спец по електрофон, синтезатори и музикални компютри ), но Stelar ме увлече в нейните глъбини леко, бързо и ненатрапчиво.”
Сигурен съм, че без да се усетите, и вие ще се окажете във властта на настроенията, завладели лидерът на австрийския бенд.

Google+ Comments