Onda Vaga

За любителите на слънцето, свободата, искрените емоции и положителната нагласа към живота, днес ще разкажа за една сравнително млада аржентинска група – Onda Vaga – и със сигурност почти непозната у нас. Искрено се надявам обаче с днешния си материал да помогна на феновете на самобитната музика да открият наистина интересното звучене на тази формация.
Групата е създадена в началото на 2007 г., на красивите уругвайски плажове, където Начо Родригес, Марсело Бланко, Маркос Ореляна, Томас Хусто се обединяват в акустична група (китара, тромпет и куджон – местен ударен инструмент) с идеята да изнесат няколко концерта. Малко по-късно, когато музикантите вече се установяват в Аржентина, към тях се присъединява и Херман Коен, добавяйки гласа си и гладката повърхност на тромбона. Дебютът на обновения състав е през август същата година в Буенос Айрес. И от този момен нататък групата се превръща в една от най-влиятелните психоделически инди рок групи в латиноамериканската страна – с десетки участия на най-значимите аржентински сцени. За кратко време те набират изключителна скорост и популярност, печелят много почитатели.
През лятото на следващата година музикантите правят няколко концерта в La Castorera, на които представят и първия си албум – “Fuerte Y Caliente”, който официално излиза на пазара през есента.
Следват участия в редица на редица престижни фестивали, в много градове на страната, както и турне в Чили.
През 2008-а година списание “Ролинг Стоунс” определя формацията за група на годината, а дебютния им албум влиза в 50-те най-значими събития.
2009-а започва с екскурзия по Кабо Полония – родина на групата – и концерт на най-големия площад на Буенос Айрес, а няколко месеца след това – и на стадион „Луна Парк”, който побира над 7000 души. Как може да се определи стилът им? Смесица от инди, румба, фолк, рок, реге, танго, искрени до простота текстове, национален колорит и младежки ентусиазъм.

Google+ Comments