Нещо за ума – майндфулнес

Наскоро в работата ни предложиха да организират курс майндфулнес. Тази дума за мен е позната от превода от английски език, но тотално неразбрана като вид обучение. Точно затова направих проучване, което привлече интереса ми и реших да ви го споделя и тук в блога.

Майндфулнес е фокусът на вниманието в настоящия момент. Това е метод за постигане на пълно внимание, фокусиране върху случващото се тук и сега. Включва приемането му без шумове, без опит за промяна или допълнителна преценка. Неговото значение е “пълно съзнание”. Включва концентрирането върху случващото се в нас и около нас. Подобно е на медитацията, но е много по-осъзнат процес, който променя и начина на мислене, и възприятие.

Интересен факт е, че през 1979 г. д-р Джон Кабат-Зин и неговият екип започват да използват майндфулнес по терапевтичен начин в клиника за намаляване на стреса. По този начин те разработват 8-седмична програма, основана на вниманието за намаляване на стреса. Тя е насочена най-вече към хора, които се нуждаят от това да се научат да живеят с хронични заболявания.

Няколко последващи научни изследвания доказват, че включено в ежедневието, майндфулнес постига много ползи за нашето физическо и психическо здраве. Изключително препоръчително е за самоконтрол при децата. Използва се и при развитие на устойчивост и справяне с ресурси при болни хора и за подобряването на обективните нива на здраве. Тук трябва да отбележа, че сред тях е от съществено значение да се намали стресът и безпокойството. Също така трябва да се подобрят нивата на концентрация и паметта, да се изхвърлят обезсилващи натрапчиви мисли.

Тъй като периодът на пандемия се отрази на всички ни по един или друг начин, от компанията ни организират това изживяване. То е по-скоро, за да се насочим към вътрешното аз, което ще ни помогне не само да работим, но и да живеем по-добре.

Google+ Comments