Музеят на “Бийтълс”

Разбира се, не съм забравил, че само преди няколко седмици ви запознах с друго знаково място, свързано с тази велика група. Но по темата има толкова много за писане, че няма как да ви обещая, че я подхващам за последно. 🙂 Пък и мисля, не се налага. 🙂

През 19 век Ливърпул е едно от най-големите морски пристанища. Тук е построен “Титаник”, пусната е първата железопътна линия. През 20 век обаче градът стремително започва да губи позициите си – корабостроителницата затваря врати, търговските кораби отиват в други, по-модерни пристанища. Градът потъва в бездната на хаоса и безработицата. И един бог знае каква щеше да е съдбата му, ако не бяха се появили “Бийтълс”.

Именно идеята да се възползва от популярността на великата четворка позволява на града да се възроди – на практика от 1984 година основният доход на Ливърпул идва от поддържането на култа към именитите им съграждани. Тук буквално е пропито от духа на легендарната група – домовете на музикантите, кафенета, магазини, но главното е музеят  “The Beatles Story”.

Още с влизането тиха музика посреща посетителите –  стари записи на бандата, които ви потапят в атмосферата на творчеството и историята й. А историята е наистина богата – 18 стаи ще ви разкажат за всичко – от самото начало до разпада на групата.

Фотографиите от първите им участия, статиите от местните вестници – под съпровода не само на музиката им, но и на автентични записи на френетичните викове на първите  им фенове, звука на халби за бира, полупиянски разговори в местните пъбове.

В залата “Бийтълсмания” специални монитори показват картини от вътрешността на самолета, с който четворката се връща от първото си турне. А на друга видео стена – шумна тълпа от фенове посрещачи. Има и още един черно-бял монитор, който безспирно повтаря култовото интервю на Ленън, в което той твърди, че популярността на групата отдавна е надминала тази на Иисус Христос.

Безспорно най-силно впечатлява залата на Джон – в нея отново и отново звучи “Imagine”, като че ли някой постоянно свири на белия роял като в известния на всички клип. И ни напомня: Историята на великата група не свършва – тя продължава…

Google+ Comments