Краля

thekingggНачалото на историята на може би най-голямата звезда в рока води началото си от далечната 1935 г., когато в  семейството на Верона и Гладис Пресли се появяма сладък синеок бебок, когото наричат Елвис. Още в името му са заложени емоционалност, болезнено самолюбие, независимост и свободолюбие.

От съвсем малък Елвис се допира до магията на музиката. Когато е на 11, му подаряват китара, която се превръща в изключително важен фактор в следващите години. Основното, което изпълнява по това време бъдещият крал на рокендрола, са госпъли в църковния хор. Въпреки че семейство Пресли не може да бъде определено като заможно, родителите поощряват музикалните дарби на сина си – освен на китарата, той започва да свири и на фортепиано.

Когато момчето навършва 13 години, фамилията се мести в Мемфис. Там Елвис попада в съвсем ново музикално обкръжение. Започва да посещава концертите на известни блус и кънтри изпълнители.

През 1953 г., след като завършва средното си образование, той започва работа като шофьор на камион. Именно по това време Елвис се запознава със собственика на музикално студио „Сън” – Сам Филипс, който, впечатлен от омагьосващия му глас и чувствени изпълнения, му предлага да запише няколко песни. През април 1954 г. се появява и първият официален запис. Малко по-късно Филипс подписва и договор с бъдещата рокендрол легенда.

Една година по-късно излиза и първият сингъл на певеца  Heartbreak Hotel, станал впоследствие златен.

Зловещата машина на шоубизнеса заскърцва и започват да канят Пресли в едни от най-популярните по онова време тв шоупрограми, а малко по-късно го забелязва и Холивуд и той подписва първия си договор с  Paramount Pictures и 20th Century Fox.

През 1967 г. той се жени за Присила Бюле и се ражда дъщеря им Лиса Мари.

Малко след това, през 1969 г., Краля започва турне, което на практика продължава до самата му смърт. В промеждутъците между концертите прави и записи на плочи. Седемдесетте години са фатални за музиканта. През 1973 –а се развежда и отива на доброволно заточение в имението си. По това време се появяват и първите му проблеми със здравето. В продължение на много години той е бил зависим от официално предписвани му лекарства, които на практика се превръщат в наркотик. Независимо от това той не се спира – от началото на турнето до 1977 г. той изнася над 1100 концерта в САЩ.

Днес, почти 30 години след смъртта си, Елвис е една от най-известните личности в световната попкултура. В Америка той се почита наравно с президенти и велики спортисти. А имението му Грейсленд се явява второто по посещаемост място след Белия дом.

 

Google+ Comments