Какво е “хаштаг”?

През последното десетилетие в българския навлязоха толкова много чуждици, колкото едва ли се е случвало някога в историята ни. А дори да се е случвало, със сигурност не са били от английски език. Едва ли остана човек, който да не знае какво означава: смайл, лайк, шерване, пост, блог, гейммейкър, чат, шопинг, фешън, ивент и т.н. Някои от тези думи можем директно да си преведем с речник, а за значението на други се досещаме от контекста. Има обаче думи, при които, ако не знаем какво означават, просто не знаем.

Такава е думата “хаштаг”! Какво означава ли? Честно казано, опитах се да разбера откъде идва етимология й, не но успях. Така че, ако някой от вас знае, ще се радвам, да сподели в коментарите.

Иначе хаштаг е този знак: # (който преди беше известен като диез).

Историята му тръгна от социалната мрежа twitter. Идеята е, че ако сложите символа пред дадена дума при писане на пост, то тя се превръща в линк. Той от своя страна препраща към страница, която обединява всички тези линкове, но нейният живот е много кратък – около седмица. Hashtag Notification ConceptВ последствие някъде през 2013 г. опцията за хаштагване стане възможна и във фейсбук. Така тенденцията придоби съвсем нови мащаби. Оказа се, че е много подходяща практика, когато се обсъжда актуална тема, пишат се коментари или новини за дадено събитие, концерт и т.н. Например: Остават броени часове до #концерта на #OneRepublic в #София.

Е, това е. Вие хаштагвате ли?

Google+ Comments