Елтън Джон

Елтън Джон се ражда на 25 март 1947 г. в северната част на Лондон, в Пинер – събитие толкова обичайно по онова време, колкото може да бъде раждането на едно обикновено дете в още по-обикновено семейство. Е, вече години след това може да говорим за значимостта на тази дата не само за родителите на певеца, но и за целия свят.

Реджиналд Кенет Дуайт – така го кръщават родителите му – още от съвсем малък проявил интереса си към музиката. Само четиригодишен, той вече може да свири на пиано по слух – което се дължи в немалка степен и на постоянното му прослушване на плочи с изпълненията на популярни по това време музиканти.

Когато е на 12 години, от Кралската академия по музика му предлагат безплатно обучение. От това време датират и увлечението му по изпълненията на Бъди Холи, и опитите му да копира външния му вид.

Първите му прояви пред публика се случват, когато е на 16 – всеки уикенд той свири на роял и пее, а със спестените пари успява да си купи електрическо пиано.

Малко след това той зарязва академията и започва работа в музикалното издателство  Mills – работа която също изоставя, когато групата, в която свири по това време – Bluesology – тръгва на турне.

Противно на това, което повечето хора си мислят, певецът не пробива лесно. Първото му прослушване – в компанията Liberty Music –  е пълен провал, но точно провалът го води към успеха. Организаторът на конкурса – Рей Уйлямс –  му дава стиховете на поет – така се ражда творческият съюз Елтън Джон – Бърни Топин, който жъне успехи вече трето десетилетие. Рей го запознава и с Дик Джеймс, който по същото време е издател на Бийтълс. Джеймс сключва издателски договор с певеца – така на бял свят се появява първата му песен, после първият албум. И идва време за смяна на името. Така младежът от Реджиналд Дуайт се превръща в името, което днес знае цял свят.

Първият му албум не е сред големите успехи на младия творец – и заради това, че стремейки се към бърза популярност, той се увлича по модерния тогава стил и загърбва собствената си творческа индивидуалност.

Истинският му триумф започва в края на 1970, с успешния му гастрол в САЩ. И друг път е ставало дума – покориш ли американската публика, покорил си целия свят.

Е, последното е сигурен факт точно от три десетилетия.

Google+ Comments