Ексцентричността на заможните хора

Казват, че високият жизнен стандарт “разглезва” хората и те изпадат в ексцентрично поведение и морална деградация. Това твърдение може да звучи снобско и превзето, но ако се замислим по темата можем да намерим много истина в него. На практика хората, които имат по-висок жизнен стандарт започват да търсят все по-разнообразни начини да се забавляват, поради простата причина, че могат да си го позволят.

Можейки да си позволят толкова много разнообразни неща, с течение на времето по-семплите и традиционни забавления започват да им омръзват и да не им доставя такова удоволствие, каквото преди.

Ето защо тези хора започват да търсят нестандартното. И започват да преминават определени граници. Ще дам пример с една известна артистка – Марияна Абрамович, която прави един от най-шокиращите пърформанси в историята на съвременното изкуство. Тя кани свои колеги, художници и артисти, застава в центъра на галерията, а пред нея има набор от предмети. Казва им, че могат да правят всичко, което пожелаят с нея и тя няма да реагира по никой начин. В началото започва добре, като хората я прегръщат, рисуват сърца по нея и прочие, но с течение на времето нещата ескалират и те дори я събличат, порязват я с нож и издевателстват върху нея.

Целият експеримент е документиран с видео и фотозаснемане, като има една наистина много въздействаща снимка на полуголата Абрамович, разплакана, но все още така неподвижна.

Този пример целеше да илюстрира ненаситността на хората от това, което могат да получат от живота или заобикалящите ги.  И ако експериментът на Абрамович показва как хората ще правят с теб всичко, стига да им го позволиш, то моята лична аналогия е, че стига да могат да си го позволят – хората ще правят всичко, което пожелаят, независимо дали това преминава определи морални граници или не.

А вие на какво мнение сте по темата? Ще се радвам да разбера вашата гледна точка.

Google+ Comments