Донован Филипс Уич

Пресата го нарича Слънчевия трубадур на Англия, самият той се определя като продавач на надежди. Истината е, че със своите песни Уич прокарва самобитна пътека в неизменно препълнените зали на Европа и Америка.

Певецът се ражда на 10 май 1946 в обикновено семейство на работници в Глазгоу. Когато е на десет години, родителите му се преместват в Лондон. Музиката и въобще собственото творчество се явяват за момчето своеобразна компенсация за пораженията от полиомелита, заради които той не може да играе с връстниците си или да спортува.

Той създава във фантазията си собствен свят и с него се отправя към хората. Това се случва, когато навършва 16. На автостоп Донован обикаля Англия надлъж и нашир. За известно време учи в художественото училище, но студията бързо му омръзва, все пак обаче успява да го обогати с нещо – запознанството му с английските битници.

По-късно интелектуалните начини за изразяване продължават да го привличат. И по собствените му признания музикалния сред своите таланти Донован съвсем не смята за най-главния. Той става битник по времето, когато на британската музикална сцена се ражда белият ритъм енд блус. С една от групите, които работят в този жанр, певецът се запознава по време на своите странствания. С ансамбъла той поема на юг, където се изявяват основно по заведения.

Мениджърът на групата е силно впечатлен от Уич и го изпраща на първите му записи в столично студио. Пробите се оказват успешни и младежът прави бърз пробив в известна телевизионна програма и успява да привлече вниманието на публиката.

Първият му сингъл Catch the Wind  се появява през април 1965 г. и заема шесто място в британските класации, а следващият – Colours – през юли става пети. На Донован му се отдава възможността да привлече за сътрудничество известни музиканти – китаристите Джим Пейдж и Джеф Бек, мултиинструменталиста Джон Камерън. Именно с тях и с най-опитния продуцент на английска попмузика Мик Мост прави най-значимите записи в кариерата си.

Попадайки в ръцета на Мост, изпълнителят обявява: Вече няма да пея за това, което ненавиждам, а само за това, което обичам. А той обича децата и старинните предания, живата природа, магичното и мистичното, Слънцето, Земята и звездите. За кратко време той успява да създаде в океана на попмузиката свой загадъчен остров, пълен с мир, любов и чудеса на природата.

Google+ Comments