Кралицата на сопраното

На Монсерат Кабайе и е съдено да стане последната от кастата на великите оперни диви на 20 в. Навремето присъдили на Мария Калас епитета Божествената, Рената Тебалди наричали Изумителната, а за Кабайе няма по-достойно определение от Изключителната.

Първото вълнение, предизвикано от оперното изкуство, бъдещата прима изпитва, когато е само на седем години – през целия път от театъра до вкъщи тя плаче, разстроена от смъртта на мадам Бътерфлай. Момичето научило арията на героинята, слушайки стара плоча, и се заклело, че ще един ден ще стане знаменита и богата оперна певица.

Мария де Монсерат Вивиана Консепсьон Кабале-и-Фолк се ражда на 12 април 1933 г. в изключително бедно семейство. Баща й е работник в завод за химически торове, а майка й се хваща на работа от време на време, където намери. Общо взето, семейството едва свързвало двата края. Училищните дела не били особено важни за Мария, а и децата не я обичали много, защото била мълчалива, дива и идвала винаги с една и съща рокля. Съучениците й не пропускали възможност да й се подиграят. И за да се довърши картината – баща й се разболял тежко и се наложило да спре работа. Но явно битовите трудности само са закалявали характера и амбициите на момичето.

Тя започва работа във фабрика за бродиране на кърпички. Но скоро съдбата й се усмихва в лицето на съпрузите Белтран Мата. Те са меценати, които подпомагат млади дарования. Благодарение на тяхната поддръжка Кабайе се оказва в знаменитата барселонска консерватория  Liceo при унгарската преподавателка Евгения Кемени. Само за четири години тя я превръща от къс самородно злато в истински диамант. И до момента всеки ден на певицата започва с дихателните упражнения по системата Кемени.

Дванадесет години Монсерат учи в Лицея на Барселона. След като го завършва със златен медал, младата надежда се отправя на щурм към бастиона на оперната Мека – театрите на Италия. В родината на Верди и Пучини обаче я чака жестоко разочарование – някои оперни импресарии обявили, че с тази фигура единственото, което може да направи, е да се омъжи и да ражда деца. След като се прибира със сълзи на очи вкъщи, яростният каталунец, брат й Карлос, скочил в защита на семейната чест и решил лично да влезе в ролята на неин импресарио, за да не може никой да спре полета на сестра му. Първата й професионална изява е на 17 ноември 1956 г.  – пее Мими в “Бохеми” на Джакомо Пучини на сцената на театъра в Базел – неголям, но известен. Всички знаем какво се случва след това. Явно брат й добре си е свършил работата, но още по-сигурно – природата и волята на Кабайе.

Google+ Comments