Босът

У нас Брус Спрингстийн е известен преди всичко като автора и изпълнителя на композицията Streets of Philadelphia – заглавна тема на получилия Оскар филм “Филаделфия”, тиха, проникновена и изключително тъжна поппесен.

Днес излязлата през 1993 балада удобно дели творческия път на певеца – на преди и след нея, общо четири десетилетия, около 300 записани песни, 12 милиона продадени копия и 20 награди “Грами”.

При цялата тази впечатляваща статистика, плътно прилепналия му прякор  The Boss, както и факта, че повече от половината сидита са продадени извън пределите на Америка, за широката общественост музикантът се приема като “вътрешна история” – израз, разбираем напълно само за жителите на Щатите – и като че ли все още не е получил признанието, което наистина заслужава.

Трудно е да се намери по-романтична музика от тази, която записва той – от амбициозния градски рокендрол от началото на кариерата му до препълнените стадиони в средата на 80-те, от оголения нерв на фолка, към който периодически се връща, до оглушителните сценични проповеди, на които е склонен в последните години. Въпреки общоприетото мнение, че The Boss е консервативен музикант, на практика той никога не се повтаря, постоянно се променя и развива, запазва единствено най-важните характеристики на музиката си – романтизмът, идеализмът и емоционалността.

Born To Run, издаден през 1975 г., е главният и определящ албум в дискографията на певеца. Четиридесет минути поразително обемна, кинематографична музика, обединяваща най-доброто от Рой Орбисън, Бо Дидли и Боб Дилън. Песни за влюбени тийнейджъри, мечтаещи да избягат където им видят очите, за да изразят преливащите си чувства. Романтично безпокойните вечери от родния си Джърси Спрингстийн пренася в творчеството си и това се усеща даже в по-късните му записи.

Почитателите на певеца от години обсъждат тайнствената роля, която играе за невероятния му успех неговият мениджър Джон Ландау, едно обаче е сигурно – не му липсва нюх към таланта и е бил съвършено прав, когато още в ролята си на музикален критик пише: Аз видях бъдещето на рокендрола и неговото име е Брус Спрингстийн.

Google+ Comments