Камера за видеонаблюдение и на село

Малко, практично, снима и голяма работа върши, що е то?

Точно така, камера за видеонаблюдение, разбира се.

link

Вероятно често виждате надписа “Търговският обект е под видеонаблюдение”, като напоследък на мен лично ми се случва да срещам предупредителното съобщение дори в малки селски бакалийки. Така миналата седмица озадачен и почесвайки се по главата там, където не ме сърби, попитах продавачката директно: “За какво му е на малък магазин като този охранителна видеокамера?”

Жената ме погледна сякаш падам от Марс и отвърна: “Бе момче, ти не гледаш ли новини? Хората от лоши по-лоши стават, че и децата вече крадат. Така виждаме кой ни краде, а тука всеки с всеки се знае, така че веднага ни плащат или връщат откраднатото.”

Имаше логика, за съжаление, в думите й. Хората губят мяра за морал във времена на глад и немотия, каквито определено са налегнали България от край време. Няма да се учудя, ако скоро същият надпис ме посрещне и в някоя обществена тоалетна поради кражби на тоалетната хартия.

Иронията настрана. Не бива да се пести за устройства, които увеличават сигурността и надеждността както за собствениците на търговски обекти, така и за служители и клиенти. Така например преди броени дни бе разпозната жена, измамила със солидна сума банкова служителка.

Google+ Comments