Защо са важни часовете по музика

Днес, скъпи чатители и блогъри, ще ви върна години-години назад. Толкова назад, че трябва да си спомните какви сте били като деца в периода от 1-и клас някъде до към 6-и или 7-и. Спомняте ли си, че тогава освен всичко останало изучавахме и предмети като музика, изобразително изкуство и труд и техника? Те минаваха някак си покрай всичко останало и сякаш не бяха от толкова голямо значение както останалите. Сега, връщайки се назад в миналото, осъзнавам колко много и важни умения придобиват децата (и тинейджърите), благодарение на тези на пръв поглед “безсмислени” занятия, както и колко много съм получил аз като дете или колко много съм пропуснал.

Ще ви дам няколко примера, а на вас оставям да прецените дали има логика в тях или не.

1. Изобразителното изкуство, рисуването или чисто и просто оцветяването по контури изграждат у детето търпение и усещане към детайла. Все пак, за да се постигне художествен шедьовър (или да се довърши дадена картина), са необходими часове старание и внимание, а знаем, че всички деца са нетърпеливи по природа.

2. Ръчният труд, било то под формата на изрязване на фигурки, лепене, шиене, конструиране, бродиране, занимания тип “направи си сам” или каквото и да е друго – чисто и просто развиват креативността. За да създадеш от нищо нещо, за каквото и да става въпрос, се изисква пипкавост, сръчност и фантазия. Тези неща няма откъде да се научат, те се придобиват и развиват в зависимост от средата, в която растеш.

Child-Playing-Guitar3. Ах, музиката – едва ли ще ви изненадам, като кажа, че тя ми е фаворит. Не случайно редица изследвания сочат, че слушането на класическа (или друг вид музика) е полезна за развитието на едно дете, още докато е в корема на майка си. Когато вече е поотраснало и мисли самостоятелно, слушането на различни стилове може да породи у него и различни специфични умения. Всяка песен, каквато и да е тя, следва определена структура и ритъм. Те са познаваеми най-вече от специалистите, но и от не малко  любители. Разпознаването на използваните уреди също не е лесна задача и тренира слуха по уникален начин. А да подхващам ли темата за свиренето и овладяването на даден музикален инструмент? Свиренето ти дава мотивация, стремеж, дисциплина и самочувствие, че можеш да правиш нещо, което дори малцина възрастни умеят. Подобно чувство за уникалност е от изключително значение за всяко дете!

Така че, когато следващия път отидете в магазина за детски играчки, и малчуганът ви посегне към онези малки барабани, китара или йоника – вземете ги. Ако интересът му в последствие се задълбочи, поощрете го. Не е нужно да стане професионален музикант, като порасне. Спокойно би могъл да си остане любител и същевременно да работи нещо по-перспективно. Просто имайте предвид, че музикалните умения реално могат да подобряват и математическите, логическите и като цяло мисловните такива на вашето дете 😉

Google+ Comments