Светослав Кантарджиев също се изправи срещу промените в НК за културното наследство

Винаги със се стремял да пиша положително в своя блог. Но тази вечер определено не съм в настроение след като отново обсъждаха по новите поправките за наказателния кодекс, отнасящи се за опазване на културното наследство. Тъкмо това е поводът за моето неодобрение.

Мисля си, че ако бъдат приети коментираните изменения, определено смятам да мигрирам в чужбина.  Засилва се у мен усещането, че все пак живеем в антиутопичен фантастичен роман, в който всичко е толкова сюрреалистично, че едва ли може повече.Обаче хора, това не е Бредбъри, нито Оруел, така че и аз се отказвам да приема подобни пародии. Ето го и виновникът за вълните медиен негативизъм, преразказан накратко от мен:

veshtoВсеки, който според закона „държи‟ вещи на възраст по-голяма от 50 години ще трябва да ги регистрира или легитимира. Ако не направи това го очаква до 4 години лишаване от свобода или до 6, ако пропусне три или повече предмета. Към годините в затвора вървят глоби и евентуална конфискация на имуществото, в зависимост от типа и ценността на вещта.

Възмутен от дъното на душата си, свалям шапка на личностите,които не си мълчат и публично се обявиха против подобен текст в Наказателния кодекс. Сред тях са проф. Николай Овчаров, Кирил Христосков,  проф. Валери Стефанов,адв.Светлин Русе. Наскоро към тях се присъедини и Светослав Кантарджиев, учредител на Фондация за опазване на културното наследство „Мизия‟. Неговата позиция се отличи от тази на другите, тъй като той изтъкна нещо много важно като ефект от закона – за да се предпазят от наказателните санкции, много хора ще предпочетат по един или друг начин да се отърват от наследените им вещи. Така може доста ценности да бъдат окончателно заличени от лицето на земята.

В такъв случай целта на закона да защити ще се окаже с обратен ефект и ще навреди повече на държавата. Г-н Кантарджиев , както и другите дейци, показаха ясно къде е ахилесовата пета на закона, а именно неясното тълкуване на понятието „културна ценност‟.

Според мен подобни предложения не говорят добре за професионализма на родния законотворец. Мисля, че трябва да имаме по стабилна и по-консултираща се система със съответните експерти, каквито например е Светослав Кантарджиев.

Google+ Comments