Съвременните музикални жанрове – накратко

modernВремето си лети, сменят се не само музикални любимци, но и постоянно се появяват нови стилове. Днес трудно може да обхванем в цялост музикалното разнообразие, което ни заобикаля. Затова ще се опитам в по няколко изречения да дам определение, за тенденциите в музиката, които могат да бъдат причислени към така наречения поп. Или иначе казано съвременната популярна музика. Това е един доста широк термин, който обхваща различни музикални насоки – като диско, транс, хаус, техно, нова вълна и т. н.

На някои от най-определящите ще се спрем днес в изречение-две.

Диско. Неотдавна това беше най-популярния танцувален музикален стил. Присъщи са му изобилието от ефекти, водещата роля на ритъм секцията на ударните и фоновото звучене на струнните и духовите инструменти.

Транс се отнася към един от разделите на електронното изкуство. Забележителен е с високото си емоционално въздействие върху слушателите – ефект, който се постига с помощта на тъжни и космически мелодии.

Хаусът също е танцувален електронен стил. Единственото му изразно средство е синтезаторът. Отличава се със витиеватите си фрази и солови мелодии. И тук ефектите изобилстват.

Техното може да бъде определено като футуристичния звук на големия град. При него доминира мрачният металически звук и хладният, лишен от емоционалност вокал.

Фънк. Отново произведения за танцуване. С две думи – липсваща мелодичност и върховенство на ударната секция.

Хардрок. Буквално се превежда като тежък, твърд. И наистина е такъв. Тежестта се постига с помощта на гръмката и мощна ритъм секция, която засенчва останалите инструменти.

Хеви метъл. Рязка металическа музика, която звучи нехармонично. Тя стои доста далече от общоприетите стандарти.

Траш. Изключително труден за изпълнение жанр, който освен със сложността си, се откроява и с непрекъснатите си мелодии и обилието от импровизации.

 

Google+ Comments