Овладейте инфлацията в дома си

В момента редица домакинства в България се борят с нарастващата инфлация. Тя доведе до увеличаване на цените на редица стоки и услуги от първа необходимост. Овладяването й цели да засегне минимално финансовото състояние на много домакинства. В следващите редове ще ви споделя няколко практични и лесно съвета за това как да се справите с тази ситуация и да намалите разходите в дома си.

Планирайте бюджета си – един от най-важните начини за справяне с инфлацията е да съставите подобрен бюджет. Направете списък с приходите и разходите си, за да видите къде можете да намалите харчовете и да ограничите непотребните покупки.

Избягвайте кредитите – в условия на инфлацията, кредитите могат да бъдат по-скъпи и да ви натоварят с допълнителни разходи по лихви. Затова не предприемайте покупки, които са над бюджета ви, освен ако не са жизненоважни.

Изберете по-евтините алтернативи – когато пазарувате, опитайте се да изберете по-евтините варианти. Например може да закупите дрехи и обувки втора ръка или да опитате по-евтини марки. Също пазарувайте за дома хранителни продукти на промоция и в големи количества, ако стоката позволява съхранение, за да ви излиза по-изгодно.

Пазете спестяванията си – инфлацията може да засегне спестяванията ви и да ги направи с доста по-малка стойност. Опитайте се да проучите въпросите за банкови депозити с по-високи лихви или за сигурни инвестиции.

Избягвайте излишните разходи – опитайте се да избегнете разходи като например често посещение на ресторанти и кафенета, когато може да готвите у дома или да се срещате с приятели в домашна обстановка.

Внимавайте за фалшиви продукти – в условията на инфлация, може да се появят фалшиви продукти на пазара. Те обикновено примамват с ниските си цени. Бъдете внимателни, винаги се доверявайте на сигурни доставчици и следете за необходимите маркировки за качество.

Google+ Comments