Най-успешните професии

Pic-professionsКогато става въпрос за избор на професионално поприще, мнозина от кандидат-студентите трябва добре да се замислят с какво искат да се занимават в бъдеще. Според моите малки виждания и проучвания мисля, че днешно време се открояват повече и по-малко успешни професии. Днес ще заложа на прогресиращите за България – я за да помогна, я за да поразсъждавам и за тези, които биха искали да се насочат към нещо друго.

Безспорно много добре платени и търсени са младите компютърни програмисти и уеб дизайнери. С глобализирането на света ни и с навлизането на все повече информация в Интернет пространството работа има и ще продължава да има по изработката и моделирането на сайтове, различни уеб приложения за мобилни устройства и таблети. В ерата на забавлението почти всичко става все по-интерактивно и има нужда от повече специалисти, които да поемат големия поток на търсене.

Няма какво да говорим – маркетолози и ПР специалисти определено са нужни на всяка една фирма. Колкото по-голяма е компанията, толкова по-голямо е перото за реклама и изграждане на имидж. Защото всеки продукт, всяка услуга има  необходимостта от гласност. А при наличието на множество електронни и онлайн медии се плаща добре на онези, които умеят да държат контрола и визията на тази реклама.

Има и винаги ще има нужда от лекари. В България все повече населени места остават без медицински центрове, а заради липса на специалисти и много болници затварят крила. Лекарската е благородна и престижна професия.

Големите градове разширяват границите си. На лице са преустройство и ремонт на сгради, пътища, площади и центрове за забавление. Строят се хотели, външни квартали и панаирни градчета. Прогресивна и необходима са архитекти, строителни инженери, интериорни дизайнери .

И изненадата за мен – ландшафтен инженер. Изключително популярно поприще на Запад, особено там, където големите паркове на имения, вътрешни градини и нови търговски центрове имат нужда от веща ръка. Модерно е да мислим в зелено! Докато природозащитните организации вилнеят много градове обославят пространства за близост на гражданите с природата. Тази тенденция се пренася и у нас. Все повече площади, градини и паркове се преустройват по западен стандарт.

Накрая само ще щрихирам с няколко думи, че константна е нуждата от счетоводители, психолози и юристи.

 

Google+ Comments