Любопитно за музиката

И понеже обожавам музиката, днес ще пиша отново за нея, но в малко по-различна “светлина”. Музиката  присъства навсякъде около нас. Има толкова различни стилове, че всеки може да открие нещо за себе си във всеки от тях.

Всъщност едва ли повечето от нас са се замисляли малко повече за музиката. Тя се състои от звуци и вибрации. А колкото повече вибрации има в секунда, толкова по- висока е честотата. Единицата за това е Herz ( Hz ). По- голямата част от съвременната музика е настроена на 440 Hz, но невинаги е било така.
Ще се запитате какво значение има това?

Всъщност има проведени множество научни изследвания относно това как честотата на музиката влияе върху физиологичното и психичното състояние на хората. От тези изследвания е открито, че най-благоприятно и синхронно влияние има музиката, която трепти в 432 Hz. В миналото всички музикални инструменти са били настроени на тази честота. Слушателите, които са присъствали на  концертни изпълнения в тази честота, споделят, че са възприемали звука като по-ярък, по-чист и по- красив.

Може би разликата от 8 Hz не е толкова голяма и доловима, но пък влияе на мозъка ни. Също така е  установено, че широкоразпространената стандартна честота от 440Hz влияе по- скоро напрягащо и неестествено върху психиката.
Не зависимо дали предпочитате да се отпуснете и релаксирате на фона на любима песен или да се повеселите с приятели, силно препоръчвам да потърсите музика , която е записана в 432 Hz. Фактите относно вибрациите на музиката изглеждат доста незначителни на пръв поглед, но пък може да се окаже, че могат да допринесат с още една полза при борбата със стреса навсякъде около нас.

Google+ Comments