Колко са важни колегите за нас

Замисляйки се, хората прекарваме много повече време на работното си място, заедно с колегите си, отколкото с близките ни хора и приятелите ни. Ето защо е много важно, когато сме на работа, да успеем да намерим общ език с хората около нас, така че да прекарваме времето си приятно и ползотворно.

Когато си в една отровна среда и хората покрай теб гледат само как да ти спънат работата, защото… ами просто защото са лоши, това означава, че мястото ти не е там. Защото рано или късно ще трябва да влезеш в този порочна и група групова динамика. Твърдиш, че няма да го направиш ли? Невъзможно е. Защо ще попиташ. Защото човешкото същество е направено да оцелява. За да оцелееш в една подобна среда ти трябва да станеш като хората в нея. Може да не загубиш толкова много от себе си, следвайки личните си морални ценности, но все пак единицата трудно успява да наложи сам мнението си.

Можеш да бъдеш аутсайдер и всички да се опитват да те прецакат, или да играеш играта, опитвайки се възможно най-малко да загубиш от себе си. Но при първата възможност ще се изпариш и ще забравиш дори, че си бил част от подобно нещо.

Когато колективът е сплотен и времето, прекарано с тях е ползотворно и креативно, със сигурност човек се чувства много по-добре. На първо място, защото си е свършил добре работата и чувства удовлетворение за това, от друга защото чисто емоционалните му потребности от сплотяване и част от дадена общност са задоволени.

А вие имали ли сте моменти, в които сте се чувствали не на място сред своите колеги?

Разкажете ни за опита си!

Google+ Comments