Как да преборим чувството на умора

Всеки я познава и се съмнявам, че който и да е, я обича. Става дума за така добре позната ни умора, която отнема от енергията ни, кара ни да се чувстваме отпаднали и непълноценни. Най-честа причина за това неприятно усещане според мен е недоспиването, ниския жизнен тонус и неправилното хранене. Аз имам няколко стратегии, посредством които боря усещането за умора, но ако вие имате други предложения освен моите, ще се радвам да ги споделите в коментар. Така ще си бъдем от полза взаимно.

Ето моите техники за най-лесно преодоляване на умората:

tiredness-360x2121. Чрез качествен сън – това означава дълбок и пълноценен сън в рамките на 8 до 10 часа, през които не се будите. Всеки от нас знае по колко часа сън му се отразяват най-добре, въпросът е той да не бъде нито прекалено къс, нито прекалено дълъг, както и да не се будите стреснато от най-малкия шум.

2. Редовно спортуване – като казвам редовно, имам предвид поне по 2-3 пъти седмично, а не наистина всеки ден. Може да излизате да тичате, да посещавате фитнес залата или да практикувате друг спорт, който ви харесва. Спортуването у дома също е вариант, стига да го правите качествено и редовно. Най-важното е просто да имате достатъчно физическа активност, която да покачва пулса и поддържа жизнения ви тонус. А започнете ли веднъж, сигурен съм, че постепенно и броят на тренировките ви ще се увеличи от само себе си.

3. Правилно хранене – под “правилно” имам предвид такова, чрез което ще доставите на организма си необходимите му витамини и минерали, защото дефицитът, на който и да е от тях, би могъл да доведе до чувство на умора. Ако не знаете как да разберете дали нещо ви липсва, следете храненето си няколко последователни дни, вижте коя храна на какво е богата и си извадете съответните изводи, ако желязото например ви се окаже ниско. Общо взето слушайте тялото си, то е по-умно от вас.

4. Качествена почивка – когато имате нужда от малко излежаване, останете си вкъщи. Няма нищо лошо в домушарството и стоенето у дома от време на време. Просто си полежете удобно и прочетете някоя хубава книга или гледайте интересен филм.

5. Разнообразяване на средата – противно на т.4 смяната на средата с по-различна от домашната също може да окаже положителен ефект относно преодоляването на умората, особено ако отидете на място извън града, където въздухът е по-свеж и чист.

Между другото вредните навици като злоупотребяване с алкохол и цигари допринасят за чувството на умора, така че, ако имате възможност, избягвайте ги.

Това е от мен, дано информацията ви бъде полезна 😉

Google+ Comments