Историята на една песен

Днес ще ви разкажа за преломния момент в кариерата на Боб Дилън – неговия първи електрически сингъл, предизвикал скандал, не по-малък например от вливането на Radiohead в електронната вълна.

През 1965 г. Дилън събира своята първа концертна група. През юни същата година на рокфестивал в Нюпорт публиката го освирква. Според легендата това се случва, когато той засвирва истински рок, взимайки в ръцете си електрическа китара (според свидетелствата на очевидци доста неочаквано). Истината обаче е, че едва ли е било чак толкова изненадващо, защото само няколко месеца преди тази злополучна изява е излязъл и първият му електрически сингъл – така че по всяка вероятност това е било отмъщението на публиката за вече случилото се “предателство”. Тази фатална песен се казва “Subterranean Homesick Blues”.

Само заради скандала ли обаче отделяме специално внимание на тази песен – не само. А защото тя дава начало на несметен брой събития. Джоан Баез и Донован, които помагали при рисуването надписите в клипа, живеели заедно с Дилън на едно място, което се казвало, а и днес се казва Уудсток. Радикалното движение Weatherman взаимства името си именно от този сингъл – знаменитият фестивал в Уудсток и началото на дейността на Уедърман се случват само четири години след излизането на песента. После названието й ще променят по свой вкус Radiohead и The White Stripes, строфите ще бъдат малко преиначени от Echo and the Bunnymen и Робърт Уайат – с какво ги е привлякла всичките? Възможно е с бързия си ритъм да е дошъл по мяра и душа на тези, които се намират в постоянно движение и на път, които се намират на разклона, който идва отникъде и води наникъде. Безспорен факт е обаче, че това е една еблематична и знакова песен. Същото е и с клипа.

“Subterranean Homesick Blues” е бил първият музикален клип в съвременния смисъл на думата, въпреки че първоначално се появява като част от филма.

Нека да го видим!

Google+ Comments