Имаш ли висока обща култура?

GeneralKnowledge_vyganewsКолко често бягахте от часовете в училище? А колко често спахте в тях? Обикновеното информацията, която получаваме при обучението си е точно онова, от което се нуждаем, за да имаме висока обща култура. Следва надграждане на знанията и изявяването ни като специалисти в дадена област.

Разбира се, не всичко, което четем от учебниците остава в главите ни. Но има един арсенал от познания, които ни изграждат като ерудирани личности. Много често напоследък срещам хора, които действително се представят за много интелигентни, и са убедени в това, поради самочувствието, че са блестящи в своята професия, но като стане на въпрос се оказва, че никога не са чували за Джейн Остин и не знаят кой е авторът на “Тютюн”. Е, ако това не знаете тогава каква висока обща култура имате?

Аз съм на мнение, че за да се биеш в гърдите, че знаеш повече от останалите, и си над средното ниво има някои неща, които поне трябва да си чувал. Например не можеш да не разпознаваш поне две-три произведения на Вазов, не може да не знаеш какви са Аристотел, Платон и Сократ, да не си чувал за Джейн Остин, Херман Мелвил, Артър Конан Дойл или Агата Кристи, не може да не знаеш кой е Антонио Гауди или да не се поинтересуваш с какво се свързва името на Пеле. Както не може да мънкаш като те питат какво представлява дъгата, как се образува дъжда или да се чудиш от морето бриз ли духа или това е мусон. Прочети какво е светлината и къде се намира Морето на спокойствието. По същата логика поне трябва да знаеш на колко е равно числото Пи и колко е Златното сечение. Да не говорим, че е немислимо да не знаеш колко са държавите по света, къде се намира Уелоу Стоун, както и които са княз Борис, Екатерина Велика или Джордж Вашингтон… няма начин!

Всички тези общоизвестни факти са необходими, за да разбираме повече за света и да надграждаме личните си познания. И най-вече – за да можем да разговаряме с по-широк кръг хора в повече области на знанието. Целият сбор от обща информация в направленията математика, литература, география, история, философия, както и следенето на новини и мнението по актуални въпроси и събития ни дава понятието “обща култура”. А колко начетени сте Вие?

Google+ Comments