Джо Дасен – най-френският американски изпълнител

Получавайки научна степен в много ранна възраст, Джо Дасен съвсем спокойно би могъл да намери добре платена работа и да се наслаждава на стабилност. Но той избира шоубизнеса – вечното предизвикателство, постоянното движение, – това е неговото призвание, именно това му харесва. Често са му казвали, че има кадифен глас, че е невероятно талантлив, но за него най-важното, единственото, което има истинско значение, е, че това, което прави, просто му доставя удоволствие и му носи удовлетворение.

Джозеф Дасен, както е рожденото му име, се появява на бял свят на 5 ноември 1938 г. в Ню Йорк. Майка му е цигуларка, а баща му знаменит режисьор. Дядо му е руски емигрант, който напускайки Одеса, вярвайки, че в Америка само трябва да се наведеш, за да събереш шепи злато. 🙂

През 1950 г. семейството е принудено да напусне Америка: по инициатива на сенатора Джозеф Маккарти започва истински лов на вещици – на преследване са подложени всички граждани, изповядващи леви идеи. Така, когато Джозеф е на 12 години, семейството се установява във Франция.

През 1963 Дасен вече е защитил докторска дисертация в Америка и без пукната пара в джоба пристига в Италия, където баща му го е поканил като асистент във филм, който снима. По това време започва и кариерата му – факт, който дава повод в последствие някои недоброжелателни критици да заявят, че не е ясно как би се стекла кариерата на Джозеф, ако не беше син на известен режисьор.

Така или иначе, същата година младежът се запознава с Жак Плето, който по-късно му става артдиректор и с когото създават няколко песни, които буквално взривяват музикалните класации и чартовете на радиостанциите. Само след две години певецът записва албума “Les Dalton”, който става златен, а заглавната му песен звучи буквално навсякъде. При първата си поява в митичната зала “Олимпия” въодушевеният Дасен възкликва пред публиката си: “Сцената е удоволствие, което ме омагьосва”.

До 1969 година за новоизгрялата звезда няма миг почивка. Редуват се постоянни гастроли. Особено популярен е в Канада и други френскоговорящи страни. Плочите му се харчат в милионни тиражи. Една след друга се раждат песни, които днес са част от златния фонд на популярната музика на 20 век. Във времената, когато редица френски изпълнители правят опити да пробият в Америка, този спокоен, сдържан американец, дошъл във Франция, за да покори сърцата на французите с прекрасния си глас, прави забележителна кариера. Неговата сериозност, стремежът му към съвършенство и изключителен талант са главното условие за огромния му успех.

Google+ Comments