Да посрещнем изгрева

Почти всяка една от древните цивилизации е обожествявала слънцето. Древните траки например са почитали като върховно божество Майката природа. Те са вярвали, че слънцето е неин син, а от техния досег един с друг се ражда животът. И до ден днешен посрещането на изгрева е нещо като ритуал. Има нещо магично в това да наблюдаваме как слънцето се подава от хоризонта и изгрява, за да даде началото на нов ден. Нов живот.

С това въведение встъпваме  историята за посрещането на първото юлско слънце. Това е обичай зародил се във Върна през 1980-а година и често обвързван със световното хипи движение. Но този обичай се осъществява само в България. И въпреки връзката си с хипитата от 60-те години на миналия век, посрещането на първото юлско слънце е традиция, която продължава и до днес.

Първоначалната идея на това събитие се твърди, че е възникнала като протест на комунистическата власт. По този начин символично се е посрещало новото начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. Отричали се всякакви връзки с езическите ритуали.

Днес посрещането на първото юлско слънце продължава да бъде традиция за малки и големи. Не толкова заради обвързаността й с някакъв политически протест, колкото със споделянето на една емоция и възхищение към необятната красота на природата.

Вие посрещали ли сте юлския изгрев?

Google+ Comments