Четете книгите, които четат и вашите деца

Днес ще изляза встрани от музикалната тематика, но ще остана в сферата на изкуството. Ще си поговорим за книгите и по-специално за това какво четат днешните деца.

Факт е, че те четат по-различни неща от тези, които аз разлиствах, когато бях момче. Едно време нямаше компютри, нямаше таблети и смартфони. Телевизията беше черно-бяла, а срещи за игра си уговаряхме, като си чукахме по вратите и викахме под терасите.

В различията от преди и днес няма нищо лошо. Всяко поколение расте по свой си начин и със своите си особености. Радва ме обаче фактът, че децата въпреки всичко не спират да четат.

Помните ли каква истерия беше преди години с Хапи Потър? А знаете ли кой е Пърси Джаксън? Защото и книгите за него много се търсят и много се четат от децата. Поради някаква причина популярност набират и книгите у нас, които се пишат от влогъри. Браво! Хубаво е, че творците на днешното време успяват да намерят път до детските сърца.

Единственото, което мога да посъветвам родителите, е те също да четат книгите на своите наследници. Не го казвам с цел да упражнявате някакъв контрол. Напротив. Каквото ги вълнува младежите, знаят как да го намерят в интернет. Казвам го, защото, като четете едни и същи неща, имате прекрасна тема за разговор с детето до себе си. Да обсъждаш с някого книга, която ти е харесала, е изключително приятно занимание. Не лишавайте от него нито себе си, нито малчугана си. А като знаем колко занимателни и приятни детските книжки, няма как да не ги харесате и самите вие. Така, когато детето ви каже: Искам да съм ездач на дракони като Ерагон! – ще знаете за кого точно говори. Не ви ли звучи добре?

Google+ Comments