Закуската е важна. Не я пропускайте

Прави ми впечатление, че много хора в днешно време като че ли не закусват и по една или друга причина пропускат първото си хранене за деня. Някои се успиват, други бързат за работа, трети закъсняват за среща, а на други просто не им се яде толкова рано сутрин.

Поради каквато и причина да пропускате закуската си обаче, опитайте се да промените този свой навик. Не е необходимо да си пържите яйца и бекон всяка сутрин, нито да си приготвяте палачинки, омлет и т.н. Достатъчно е да си намажете филия на сандвич, да си разбъркате пълноценно смути. Дори един банан, праскова или ябълка е по-добър вариант, отколкото нищо да не хапнете.

Основните причини поради, които да НЕ пропускате закуската си, са:

  • Breakfast with coffee, rolls, egg, orange juice, muesli and cheeЕнергия – след продължителен сън енергийните запаси в тялото ви са изчерпани, затова е необходимо да си набавите нови чрез сутрешното хапване. Затова е важно то да е пълноценно и хранително.
  • Метаболизъм – сутрин тялото ви все още е в състояние на покой и именно закуската ви дава силен старт на метаболизма.
  • Настроение – пълноценната, богата на витамини и минерали храна зарежда тялото ви и по този начин спомага за повишаване на настроението ви. Хапвайте в продължение на 1 седмица например плод за закуска и съм сигурен, че ще усетите разликата.
  • Контрол на теглото – доказано е, че хората, които закусват, имат по-малко проблеми с наднорменото тегло, защото захранват тялото си навреме, не изпитват необходимост от друга храна между храненията и по-рядко посягат към сладките изкушения.

Лично аз открай време съм свикнал да хапвам по нещо малко сутрин и особено в делничните дни преди работа. Дори когато съм се успал и бързам за някъде, си взимам 2 банана и ги хапвам в колата, докато карам. Иначе си мажа 1 филия със сирене и домат, авокадо и сусамов тахан или импровизирам с каквото има в хладилника. През уикенда, когато разполагам с повече време, си приготвям по-обилна закуска. Може да е малко по-късно през деня, но винаги е до час-два, след като съм станал от сън.

Ако вие сте от хората, които пропускат първото си хранене за деня, наистина ви препоръчвам да преустановите този навик. Не е толкова трудно и веднъж направите ли го, ще усетите ползите.

Google+ Comments