Вторият сезон на Гласът на България

Гласът на БългарияЕто че започна и вторият сезон на едно от любимите ми музикални предавания – “Гласът на България” по бТВ. Харесва ми, защото форматът е много забавен, развлекателен и положителен за публиката, а в същото време и дава шанс на талантливи млади момчета и момичета да бъдат чути от цяла България и да станат звезди.

Новото жури е доста по-ведро и симпатично като цяло. От старото е останал само певецът Миро, който обаче е един от водачите на днешната БГ поп музика и заслужава мястото си, а друг такъв представител е лъчезарната, но строга Виктория Терзийска (Вики от Мастило), която напоследък виждаме и в БГ сериала “Къде е Маги”. Мястото на Кирил Маричков като представител на “старата школа” пък е заето от Данчо Караджов – също един от най-обичаните български певци, а Ивана е заместена прилично от Преслава, която има много повече хитове през последните години в жанра от колежката си.

Шоуто както винаги започва с кастингите  на тъмно, които са едно от отличителните неща във формата. Те позволяват на журито да бъде напълно безпристрасно относно външността на участниците и да оценя единствено и само гласа им – откъдето идва и името на предаването. Другото нещо, което прави този формат най-гледания по света, е това, че известните лица, които оценяват изпълнителите, са не просто жури, а ментори, които изграждат връзка с тях и усъвършенстват таланта им по време на цялото предаване. Някои от известните лица, които са били ментори в американския формат са Кристина Агилера и Адам Ливайн, а в британския – Том Джоунс, рапърът will.i.am и Джеси Джей.

Едно такова шоу изисква наистина огромно финансиране за купуване на права, организиране, сцена, снимачни екипи и какво ли още не и вероятно набирането на средствата от бТВ за него е истинско предизвикателство в настоящата финансова криза. Все пак това е най-гледаната телевизия с най-добрите продукции, но не е държавна като бНТ и единственият й източник на приходи са рекламодателите, които са намалели, както и таксите от кабелните и сателитни оператори, които пък както разбрахме в началото на година покрай спора с Булсатком, укриват абонати и ощетяват телевизията. Надявам се регламентът в това отношение да се подобри, защото повечето приходи за телевизията ще са в полза и на нас – зрителите, които ще можем да гледаме още по-качествени продукции. Все пак приходите, коит телевизиите ще започнат да получават от операторите, няма да се задържат, а ще се инвестират в настоящи и нови продукции, като “Гласът на България”.

Лично аз вече си формирах фаворити от момчетата и момичетата, които съм видял досега, но определено всички, които са стигнали до кастинга, имат талант и ще бъдат интересни в последствие на следващите два етапа. Друго нещо, което ми харесва в цялото предаване е, че се вижда или всъщност чува прогресът в пеенето и държането на участниците от кастинга до края на шоуто. Вие гледате ли го и какво мислите за него?

Google+ Comments