Съвет към младите музикални изпълнители

Дигитализацията и развитието на информационните технологии през последните двадесетина години промениха из основи светът, който познаваме. На много браншове се наложи да се преструктурират, да променят начина си на работа и да предприемат радикални реформи, за да са сигурни, че ще са в крак със своето време и няма да бъдат изпреварени от конкурентите си.

YouTubeMusicМузикалният бизнес определено не остана далеч от тези промени. Той е дори сред браншовете, които бяха разтърсени най-радикално. Условията, за да се развиваш там, се промениха из основи. Появиха се онлайн радиата, сайтовете за споделяне на видео, а оттам и на музикални клипове, социалните мрежи набраха невиждана сила… Истината е, че днес е хем по-лесно за един млад изпълнител да покаже на какво е способен, хем е по-трудно да бъде забелязан сред мнозината подобни на него. Ако прекарате малко повече време сред коментарите на песните в youtube, ще забележите, че от време на време под някоя известна песен непознато момче или момиче публикува линк, на който можете да чуете неговия или нейния кавър на тази песен. Това е добър (и безплатен) начин да популяризирате себе си. Останалите потребители може да тълкуват действията ви като опит за спам, но никога не знаете кой ще прочете коментари ви. Ако админите не го трият, опитайте? Аз препоръчвам тази стратегия, стига наистина да сте талантливи.

Имам още един съвет към младите изпълнители, които търсят популярност. Все повече хора в днешно време слушат музика онлайн, като си пускат произволни плейлисти от youtube. На мен самият ми се е случвало, докато слушам новия албум на “Hurts”, изведнъж да се заслушам в непозната до момента група. Така хем аз си харесвам изпълнител, за когото не съм чувал до сега, хем е шанс за този изпълнител да ме спечели като фен. Така че, ако вече имате записано парче и искате да го популяризирате, правете публични плейлисти, в които да добавяте и други известни изпълнители. Току виж проработи. Достатъчно много хора са активни в онлайн пространството 😉

Google+ Comments