100 години от рождението на Йосиф Цанков

На девети февруари от деветнадесет часа в зала 1 на НДК ще се проведе концерт по случай навършването на 100 години от раждането на големия български композитор Йосиф Цанков (1911-1971). Световно известен и признат приживе за богатото си творчество в няколко направления на забавната музика. Създал е множество оперети, изиграни в театър „Одеон” през 30-те и 40-те години на миналия век. Много театрални постановки и български филми са озвучени от неговата музика. Написал е първите български танга, валсове и танцова музика, многобройни радиопиеси, както и авторски песни за гласовете на бългаската естрадна музика. Йосиф Цанков е смятан за един от основоположниците на българската забавна музика.
Концертът е озаглавен „Песен моя, обич моя” по едноименната песен изпята от Йорданка Христова. Събитието ще се състои с любезното участие на Музикантите от бенда на Българското Национално Радио и щрайха на Националната опера, с диригент маестро Антони Дончев. Изпълнителите  които ще вземат участие в концерта са музиканти от различни поколения. Ще имаме възможност да чуем имена като  Богдана Карадочева и Йорданка Христова,  Орлин Горанов, Илия Ангелов, „БТР” и още много други. На сцената ще се представят и танцьорите от трупата на Нешка Робева, както и детска вокална група „Радиодеца”.
Ако имате желание да чуете красива българска музика, популярни песни и невероятни текстове написани от велики творци този концерт определено ще ви зарадва. На него ще се разиграе томбола, която ще даде възможност на закупилите билет за събитието да спечелят плазмен телевизор, лаптоп или голямата награда под формата на лек автомобил. Водещите, които ще ни забавляват ще бъдат актьора Тончо Токмакчиев и Ани Михайлова.

Google+ Comments