Професия писател – моето изцеление

Вярвам в Бог и една от причините за това е, че виждам ясно неговата любяща щедра ръка, която ни отвежда на най-неочаквани места, за да намерим отдавна търсеното изцеление. Защо от всички възможни професии избрах да стана писател ? Та аз мразя тишината, статичността и самонаблюдението. Но голямата ми любов – историите и думите – е причината да опозная отблизо „неподвижността“, което е определено доказателство, че Господ притежава и чувство за хумор, и безкрайно милосърдие.

Думата „неподвижност“, разбира се, ми напомня за Елиът, в когото се влюбих още като млад читател преди много години.

Единственият начин да минеш през празнотата е неподвижността – да се взираш, без да трепнеш, в дълбоката рана. Невъзможно е да надбягваш живота. Опитвал съм. Единственото, което можеш да направиш е да се разкриеш в неподвижността и мълчанието.

Открих, че изцелението и възстановяването на равновесието също се постигат в тишина, въпреки, че не ми се иска да е така. Понякога ми се иска да мога да имам такива прозрения и по време на парти, докато гледам телевизия или слушам силна музика.

Понякога се чувствам като последния екстроверт на земята, последният човек на дансинга, като този, който последен осъзнава факта, че не можеш да избягаш от тишината, ако се стремиш към истинско духовно общуване. Цял живот бягам от истинската тишина, а единствено в нея е възможно да се разкриеш. И едва тогава може да започне процесът на изцеление и пълно възстановяване на равновесието.

Необходими са едва няколко минути, в които да притихна и да се обърна към Бог, който ме е създал и ме обича, за да намеря вътрешния си покой и да отнеса със себе си обратно в динамиката и шума малко късче светлина. То остава в мен и когато ме връхлетят въпросите, страхът и хаосът, мога да се оттегля там – в онова изпълнено с тишина и покой място.

Когато започнеш да носиш Божият любов и дълбок покой в душата си, осъзнаваш, че не е нужно да пребродиш цялата планета, за да ги търсиш извън себе си. Съкровището, което си търсил дълго, е било съвсем близо, било е в теб през цялото време.

Вие вярващите ли сте?

Google+ Comments