Литературните алтернативи чрез „Нов човек“ и Васил Лазаров

Литературата е голяма и вдъхновение дебне отвсякъде. Точно затова не трябва да се ограничаваме само с познатите жанрове като романтика, трилър, историческа и т.н. Истината е, че всяко произведение носи своята стойност, независимо от разпределението, към което принадлежи. А ние като широкоскроени хора трябва да сме отворени към новото.

Именно воден от тези мисли, стартирах и своето търсене из книгите. Предполагам като повечето хора и моето книжно приключение е започнало от страниците на задължителните произведение в училище. По-късно прерастена в специализирана литература по професията в университета. И чак накрая достигна до момента на откритие на собствени интереси и влечения.

Но след години четене на книги в сходна тематика, ми се искаше да разнообразя. Така започнах да се насочвам не само към по-малко познати заглавия, но и към по-малки издателства. От книги за любов, през автобиографии до такива с упражнения за тяло и ума и духовна литература, достигнах и до религиозната. Аз не съм с предразсъдъци по темата, дори четох за различните вероизповедания, тяхната символика, мисия и цел.

Но впечатление ми направи едно българско издателство – Нов човек. От организацията са си поставили за задача да привнесат повече в обществото ни добрите порядки, които са водещи при християнството. Смятат, че така ще се подпомогне и църквата, и нейното дело. На мен лично тази цел ми е леко крайна, но пък предоставят на осъзнатите читатели още една интересна алтернатива, която да изпробват.

В списъка с техните автори, открих и българина Васил Лазаров. Той има няколко романа, както и стихосбирка, и сборник. Взех една от книгите му – „Звънът на камбаните“, и се оказа, че далеч не е толкова религиозно насочена. Всъщност историята е интересна, преплетена с мистика, любов, исторически събития и човечност. И определено не е натрапчиво християнска.

В избраните от издателството книги има и такива на световно известни писатели, на съвременни и малко по-далеч във времето творци. Откриват се както по-религиозни, така и с по-лека нотка християнство четива – като на Васил Лазаров например. Това не е агитация, а просто ви давам нова възможност – бъдете будни и следете за книжни съкровища отвсякъде.

Google+ Comments