Неочаквани причини за обезводняване на организма

Всеки знае, че когато става въпрос за обезводняване, то причините най-често са дълго неконсумиране на течности, тежка фитнес тренировка, след която се чувствате направо изхабени. Разбира се, тук слагам и бурна алкохолна вечер. На следващия ден имате чувство, че можете да изпиете света.

dehydrationНо има изненадващи причини за обезводняване, за които изобщо не си давате сметка. От жените съм чувал, че това може да е дори месечният цикъл, а от баба ми, че диабетът също е причина да се обезводни организма.

Ето още няколко дребни неща, за които дори не подозирате.

1. Всички зърнени храни, ориз и паста са предпочитани за диета, добър тонус и редовен стомах. Но с тях също трябва да поемате много вода, защото тъкмо те намаляват нивото й в нашето тяло.

2. Стресът е бич. При това пари на гърлото и след един напрегнат ден, изпълнен с адреналин, имате нужда поне от литър течност.

3. Приемът на някои лекарства. Определени медикаменти от самото им взимане предразполагат приема на повече вода. Бъдете подготвени да имате винаги пълна чаша до себе си.

4. Бременност и кърмене. Не мога да го обясня научно, но именно грижата за още един живот кара майката да внимава как се храни и какво пие.

5. Стареенето. Клетките по-бързо се свиват, когато се изсушават. Ако не поемате достатъчно вода, вие ускорявате този процес.

6. Концерт. Няма по-обезводняващо за един изпълнител от двучасов престой на сцената. Пеенето, танците, горещината, притокът на адреналин изтощават организма. За да се възстанови от шока му е необходима живителна течност.

7. Кафе, газирано. Чудесно е, но колкото и вода да ни дават и да надуват стомаха ни и двете напитки имат диаретично действие. Колкото по-често посещаваме тоалетната, толкова по-голяма е нуждата да наваксаме изгубените течности, които, макар с пречистващ ефект кафето да е изхвърлило от организма ни, то ние трябва да възстановим.

Google+ Comments