Нана Мускури – пеещото момиче от Гърция

Приятелите й я наричат Нана, така става известна и за почитателите си. Иначе рожденото име на една от най-известните в света гръцки певици е Йоана Мускури. За своята дълга кариера тя е пяла с някои от най-известните имена на световната сцена, като Демис Русос, Хулио Иглесиас, Сакис Рувас, Антонис Ремос.

А когато е започвала с пеенето, преподавателите й дори не са били съвсем убедени, че има талант за това.

mouskourri

Професионалното й обучение в музиката започва в Атинската консерватория – там професорът й се опитва ултимативно да й наложи да изпълнява само класическа музика, за да не повреди гласа си, но Нана не била от тези, които се поддават на указания, и настойчиво пробва да пее в различни жанрове, благодарение на което се появява на сцената на атинския клуб “Заки”.

Вече през 1959 г. е избрана за участие в първия национален фестивал за гръцка песен. На него тя изпълнява две песни, които печелят първо и второ място.

Скоро идва призът от фестивала в Барселона, награда от филмовия фестивал в Берлин за документален филм, в който тя изпълнява песента.

През 1961 година излиза и златният й албум – “Бялата роза на Атина”, разпродаден в милионни тиражи. Именно той се превръща във визитната картичка на гръцкото момиче.

Междувременно Мускури започва да учи активно няколко езика, за да може максимално да преведе гръцката култура на своите задгранични почитатели. Подписва договор с фирмата Philips-Fontana и започва гастроли из цяла Франция.

След две години е участието й на фестивала “Евровизия”, където не успява да се пребори за приза, но за сметка на това печели поклонници от Франция, Белгия и Италия. По това време записва съвместен албум с Хари Белафонте, който се казва “Вечер с Белафонте и Мускури” и заедно обикалят редица американски и канадски градове. Именно той я учи чрез песните си да предава своето усещане за любов, мир и надежда.

По време на цялата си кариера гръцката певица се ползва с невероятна популярност – прави опити да завладее не само англоезичната публика, но записва албуми и на испански, португалски, немски, италиански. И дисковете й на всички езици се продават в огромни тиражи.

За петдесет години на сцената изпява 500 песни на 15 езика и продава над 300 милиона диска. Последният й концерт е в Гърция, в театър “Herodes Atticus”, през 2008 г.

Днес певицата е на 79 години. Посланик на ЮНЕСКО и доскоро евродепутат.

 

Google+ Comments