Клауд в ICN.bg

Както много от вас знаят, Интернет си ми е страст още преди да започна да водя този блог. Имам много и различни проекти, някои успешни, други – не толкова, но създаването на сайтове си остана мое хоби и се превърна в начин за печелене на пари.

Доскоро сайтовете ми бяха пръснати из различни хостинг доставчици – по сървъри на българска, американска и немска почва. Мислех си, че така е по-сигурно за мен и бизнеса ми, защото дори един от сървърите да се срути, това няма да повлияе на останалите сайтове. Обаче… си излиза много солено откъм разходи.

През последните месеци обмислях дали не е време да събера повечето си проекти на едно място, за да не ми струва толкова скъпо, но как все пак да не загубя тази сигурност, заради която ги бях разпръснал така. Започнах да чувам все по-добри неща за ICN и услугата, която въведоха за пръв път у нас – Клауд хостинг . Всъщност се оказа, че това е точно услугата, от която имам нужда.

При Cloud хостинга, файловете ми – респективно сайтовете, не се съхраняват на едно единствено място , така че ако съответният сървър падне, да падат и моите сайтове. При тази услуга, ако даден сървър откаже, веднага работата му поема друг, на който файловете ми се копират и потребителите могат изобщо да не усетят промяна в работата на сайта. Ъптайма, който е заложен в услугата е много по-висок, отколкото при споделения хостинг или наетите сървъри.

Хубаво, ама как ми спестява пари? Събирайки повечето си сайтове на един акаунт в ICN.bg, аз няма да плащам за всеки поотделно, нито ще плащам по някаква определена схема, а ще си плащам само толкова, колкото изразходвам като ресурси. Тоест, ако ми се наложи бих могъл да увелича даден ресурс за известно време, а след като натоварването от посетители падне, отново да го намаля. Накрая ще платя точно толкова, колкото съм ползвал.  Ако ви интересува колко ще спестя, прехвърляйки се на клауда, ще ви кажа: повече от 50% от досегашните ми разходи. Разбира се, причината не е само в изброените досега неща, а  и защото ICN се стараят сериозно да поддържат цените си ниски, всъщност те са доста по-ниски от хостингите в САЩ.  Очаквах да ги вдигнат при последното увеличение на тока – но не се случи. Вместо това пуснаха промо код, който смъкваше цената за споделен хостинг през лятото с още 30%.

Аз съм човек-перфекционист и винаги намирам кусури както в чуждата, така и в своята работа, но засега мога да кажа само добри неща за тази компания и услуга, и да я препоръчам.  Надявам се и занапред да продължаваме да си сътрудничим така успешно.

Google+ Comments